Neki lehet megköszönni, Ő találta fel a frankhitelt

Pénzcentrum2011. szeptember 16. 08:32

Ausztriában 1989-ig kötött devizagazdálkodás folyt, amikor azonban az ország belépett az Európai Unió előszobájának tekintett Európai Gazdasági Térségbe, liberalizálták a devizahitel-felvételt. E változást azonban Johann Massenbauer szerint az osztrák jegybank nem verte nagydobra, védeni akarta ugyanis a kereskedelmi bankok kamatjövedelmét az olcsóbb devizakamatoktól - írja a Népszabadság.

A magát 1993-ban önállósító pénzügyi szakember féléves vesződséggel kijárta, hogy magánemberek is hozzájussanak az olcsóbb, idegen valutában felvehető hitelhez. Ő elsősorban Vorarlberget célozta meg, a legnyugatibb osztrák tartományt, amelynek lakói nagy számban átjártak Svájcba dolgozni, és jövedelmüket is frankban kapták.


Fotó: club-carriere.com


Massenbauer "vallomása" szerint ő csak a gazdaságilag valamelyest művelt, jól szituált rétegnek szánta ezt a finanszírozási formát, amely azonban 1994-ben hatalmas méreteket kezdett ölteni. Az osztrák kereskedelmi bankok eleinte ellenségesen viszonyultak a devizahitelezéshez, aztán viszont az élére álltak. A jen- és frankhitelek ajánlásától már 2007-től visszahúzódott pénzügyi tanácsadó szerint Magyarországra is az osztrák bankok közvetítették a devizahiteleket, csak számottevően nagyobb költséggel,mint hazai környezetben.

 

Címkék: