Nyugdíjkiegészítést várt, egymilliót bukott

Pénzcentrum2011. szeptember 12. 17:07

Újfajta trükkel próbálják becsapni -főleg idős- áldozataikat az átverős tolvajok. A legújabb trend, hogy a nyugdíj-folyósítási igazgatóság munkatársaként próbálnak bejutni egy-egy házba.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a napokban egy 82 éves idős hölgyhöz azzal csengetett be az ismeretlen, hogy a nyugdíj-folyósítási igazgatóságtól jött, és készpénzt hozott nyugdíj-kiegészítésként.

A néni persze megörült a hír hallatán és gyanakvás nélkül beengedte az idegent, aki gyorsan előre sietett a házba, és mire az asszony észbe kapott, már kifelé tartott. Mint kiderült készpénzt, takarékbetétkönyvet és kincstárjegyet vitt magával. A lopással okozott kár több mint 1 millió forint.

Figyeljünk a trükközőkre!

A rendőrség azt tanácsolja, ha valamely hivatal nevében jönnek hozzánk, mindig kérjünk igazolványt, vagy telefonon próbáljuk meg leellenőrizni, valóban onnan küldték az illetőt, ahogy állítja. A szolgáltatónál, melyre a bebocsátást kérő idegenek hivatkoznak, utána lehet érdeklődni, hogy aznap hol, mikor terveznek óraleolvasást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ne tartsunk otthon ennyi készpénzt!

Azzal is tudunk védekezni a trükkös lopások ellen, ha nem tartunk otthon magunknál nagy mennyiségű készpénzt. Ma már több bank is kínál kifejezetten nyugdíjasok számára kifejlesztett konstrukciókat: ezek általában alacsony költséggel működnek, a folyószámlán tartva biztonságban van a pénzünk. Ha el is veszik bankkártyánkat, azt egyszerűen letilthatjuk, így óvhatjuk vagyonunkat.

 

Címkék:
takarékbetétkönyv,