Nyugdíjpénztár: hiába várod a reálhozamot, késve hozza a postás

Pénzcentrum2011. július 15. 08:32

Kettő helyett 20 napon belül kell a Magyar Postának kikézbesítenie az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők magánnyugdíj-pénztártól nyert reálhozamait, valamint a visszatérítendő tagdíjbefizetéseket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megkönyörült a postán, és módosította a vonatkozó rendeletet - írja a Napi Gazdaság.

Technikai jellegű módosítással hárította el a jegybank a politikai döntéshozók által előzetesen végig nem gondolt szabályozásból eredő akadályt a Magyar Posta elől. A pénztári reálhozamok kifizetésének szabályszerű lebonyolíthatósága érdekében az MNB módosította a pénzforgalmi elszámolásokról szóló rendeletét, ami kizárólag a reálhozam kézbesítésére vonatkozik.

A magánnyugdíj-pénztári reálhozam kifizetést szabályozó kormányrendelet ugyanis "elfelejtkezett" arról, hogy a postának a hozzá beérkező pénzeket a számlára érkezést követően két napon belül továbbítania kellene. Ez viszont fizikailag megoldhatatlan feladat elé állította volna a postát. Becslések szerint 1,5-1,9 millió, egyidőben jelentkező kifizetést kellett volna teljesítenie.

Atz MNB-rendelet módosítása nyomán nem 2, hanem 20 nap áll majd a Magyar Posta rendelkezésére, hogy eljuttassa a pénzösszegeket az érintettekhez. A jegybanknál hangsúlyozták: a mostani döntést csak a Posta feladatainak végrehajthatóságát segítendő hozták, hogy a hatalmas mennyiségű kifizetés biztonságát jobban lehessen garantálni.

A Magyar Posta a Napi Gazdaság megkeresésére azt közölte, hogy a reálhozam-kifizetéssel kapcsolatos egyeztetések jövő hétre várt hivatalos lezárulta után szeretnék a közvéleményt tájékoztatni a részletekről.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szakemberek a XXI. századhoz méltatlan megoldásnak tartják, hogy a kormányrendelet szerint a 100 ezer forint alatti kifizetéseket házhoz kell vinniük a postásoknak, ami miatt  rendkívüli veszélynek lesznek kitéve. A 100 ezer forint fölötti kifizetéseknél pedig tumultus várható a postahivatalokban.

Címkék: