Erre mindenképp figyelj, ha nyaralni készülsz

Pénzcentrum2011. július 6. 16:32

A nyári nyaralási szezonban ugrásszerűen megnő a külföldi kártyahasználat népszerűsége: fontos, hogy ellenőrizzük kártyánk érvényességét elutazás előtt. Érdemes a limitekre is figyelnünk - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t az Erste Bank.

Utazásunk előtt mindig ellenőrizzük bankkártyánk érvényességét, és nem árt feljegyezni azokat a számokat sem, ahol az esetleg ellopott vagy elveszett kártya letiltható. Érdemes ellenőrizni a bankkártyájához tartozó napi darabszám és összeglimiteket is, hiszen a megszokott, vagy a bank által beállított alap napi limitek külföldi kártyahasználat esetén alacsonynak bizonyulhatnak (pl. külföldi szállásfoglalás vagy autóbérlés során). A külföldre utazók számára a dombornyomott kártyák előnyösebbek lehetnek, mivel ezek világszerte elfogadottabbak.

Aki pedig nemcsak évi egy-két alkalommal vág neki a világnak, annak érdemes elgondolkoznia devizakártya kiváltásán is. E kártya mögött ugyanis nem forint-, hanem devizaszámla van, vagyis az ügyfél a saját devizáját költheti, tekintet nélkül arra, hogy éppen hogy alakul a forint árfolyama az adott devizához képest.

Sipos Zoltán, az Erste Bank kártya és elektronikus csatornák igazgatója elmondta: a pénzintézet által kibocsátott bankkártyák száma május végére meghaladta a 910 ezret. A bank adatai szerint idén eddig a kártyák közel 7 százalékával végeztek valamilyen tranzakciót külföldön, a készpénzfelvétel átlagos összege 25 ezer, míg a vásárlásoké 12 ezer forint körül van. 

 

Címkék: