Ennyi a nyugdíja Torgyán Józsefnek

Pénzcentrum2011. június 28. 04:44

Nyugdíjáról vallott Torgyán József, egykori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A politikus elmondása szerint havi apanázsa megdöbbentően kevés, különösen az elvégzett hatalmas mennyiségű munka és befizetett rengeteg adó fényében.

"Én egyáltalán nem akartam nyugdíjba menni. Hogy hetvenéves koromban mégis erre kényszerültem, annak politikai okai voltak." - mondta el a 168 Óra Online-nak a politikus. Arra az újságírói kérdésre, hogy mennyi is az annyi Torgyán doktor így felelt: "Megdöbbentően kevés, 200 ezer forint körül van."


A magyar politikai közélet egykori meghatározó alakja ezzel az összeggel igen előkelő helyet foglal el a Pénzcentrum.hu celebnyugdíjasainak listáján. A 200 ezer forintos havi fix egyből a lista élére repítette Torgyán doktort, akit Vágó István követ havi 160 ezerrel. Tőlük jócskán lemaradva Verebes István foglalja el 114 ezer forinttal a képzeletbeli dobogó harmadik fokát.


Így dőzsöl a magyar luxusnyugdíjas

A Daily Mail hírportál korábbi írásában kifejtette, hogy a brit nyugdíjasok kevesebb szociális ellátást kapnak, mint néhány volt kommunista államban. Európai országok között tizedikek vagyunk a nyugdíjasoknak szánt szociális ellátások tekintetében, legalábbis GDP arányosan.

Mikor kaphatod meg a reálhozamodat? KATTINTS!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amíg GDP arányosan nem vagyunk elmaradva túlzottan az európai élvonal szociális költekezéseitől, addig ha mellé tesszük a tényleges bruttó nemzeti termékünk értékét (GDP) és megnézzük mennyinek is költjük el a 8,3 százalékát, például öregek otthonára, ellátásra, támogatásokra, akkor sokkal szomorúbb képet kapunk a helyzetről.


GDP-arányosan még a 10. helyen szerepeltünk.  Ezt átszámolva viszont a tényleges kifizetett összegekre, akkor már csak a 18. helyen találjuk magunkat. Hiszen Magyarország sokkal kevesebből költ, csak kicsivel magasabb arányban.

Több gazdag ország is viszonylag kis százalékát költi a GDP-jének az idősek ellátására, mégis élen tud járni az ellátások mennyiségében, minőségében. Ilyen Norvégia is, csak a GDP 6,2 százalékát költi el hasonló jogcímen, mégis ez majdnem annyit ér, mint az olasz költés, ahol a hazai össztermék közel 12 százalékát teszi ki az idősek szociális ellátása.

Címkék: