Mire elég 63 ezer forint nyugdíj?

Pénzcentrum2011. június 18. 10:22

Ki gondolná, hogy 63 ezer forintból még arra is futja, hogy megspóroljon belőle valaki egy GPS-re valót, miközben a létminimum 75 ezer forint környékén van. Pedig van olyan nyugdíjas, akinek ez sikerül.

A jászberényi Gyeniss Györgyné havi 63 ezer forintos nyugdíjából navigációs készüléket adományozott a városi mentőállomás részére - számolt be a Szoljon.hu. A nyolcvanadik életévéhez közelítő idős asszony nagymestere a spórolásnak. Elsőként minden csekket befizet, majd kiszámolja, hogy a következő nyugdíjából mennyit költ élelemre. Ami marad, azt félrerakja. Tíz, húsz, harminc forintokat, de van, hogy ezret, kétezret is havonta.

A "sok kicsi, sokra megy" elven sikerült összegyűjtenie egy GPS-re valót. Az nem derült ki a tudósításból, hogy milyen drága készüléket adományozott az idős asszony, de a legolcsóbb GPS is 30-40 ezer forint környékén van.

Így dőzsöl a magyar luxusnyugdíjas - KATTINTS!

Gyeniss Györgyné korábban két számítógépet adományozott a jásztelki általános iskolának, és vállalta az esetleges javíttatási költségeket is. A gyermektelen idős néni minden év végén felajánl több ezer forintot azon gyermekek számára, akik kiemelkedő tanulmányi eredményt érnek el, és jó magaviseletűek.

Mennyit is kap a magyar nyugdíjas?

Eközben a Daily Mail című angol lap azt írja, hogy a szigetország nyugdíjasai irigykedve nézik, hogy némelyik volt szocialista államban több szociális ellátást (például öregek otthona, egyéb támogatások) kapnak a nyugdíjasok, mint a britek. Ha a bruttó nemzeti össztermékhez (GDP) viszonyítunk, akkor az európai országok között a tizedikek vagyunk a nyugdíjasoknak szánt szociális ellátások tekintetében. Ha viszont a ténylegesen erre a célra elköltött pénzt nézzük, akkor már csak a 18. helyen állunk. 

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Több gazdag ország is viszonylag kis százalékát költi a GDP-jének az idősek ellátására, mégis élen tud járni az ellátások mennyiségében, minőségében. Ilyen Norvégia is, csak a GDP 6,2 százalékát költi el hasonló jogcímen, mégis ez majdnem annyit ér, mint az olasz költés, ahol a hazai össztermék közel 12 százalékát teszi ki az idősek szociális ellátása.

 

 

Címkék: