Így dőzsöl a magyar luxusnyugdíjas

Pénzcentrum2011. június 17. 15:04

Angol nyugdíjasok irigykedhetnek a magyar szociális ellátások miatt, vagy csak első ránézésre van ez így. A Daily Mail angol lap írásában kifejti, hogy az angol nyugdíjasok kevesebb szociális ellátást kapnak, mint néhány volt kommunista államban. Európai országok között tizedikek vagyunk a nyugdíjasoknak szánt szociális ellátások tekintetében, legalábbis GDP arányosan. Nézzük meg mi valójában az igazság.

Amíg GDP arányosan nem vagyunk elmaradva túlzottan az európai élvonal szociális költekezéseitől, addig ha mellé tesszük a tényleges bruttó nemzeti termékünk értékét (GDP) és megnézzük mennyinek is költjük el a 8,3 százalékát, például öregek otthonára, ellátásra, támogatásokra, akkor sokkal szomorúbb képet kapunk a helyzetről.


GDP-arányosan még a 10. helyen szerepeltünk.  Ezt átszámolva viszont a tényleges kifizetett összegekre, akkor már csak a 18. helyen találjuk magunkat. Hiszen Magyarország sokkal kevesebből költ, csak kicsivel magasabb arányban.

Több gazdag ország is viszonylag kis százalékát költi a GDP-jének az idősek ellátására, mégis élen tud járni az ellátások mennyiségében, minőségében. Ilyen Norvégia is, csak a GDP 6,2 százalékát költi el hasonló jogcímen, mégis ez majdnem annyit ér, mint az olasz költés, ahol a hazai össztermék közel 12 százalékát teszi ki az idősek szociális ellátása.

 

Címkék: