Komoly feladat a reálhozamok kézbesítése

Pénzcentrum/InfoRádió2011. június 16. 18:32

A magán-nyugdíjpénztári vagyon hozamának egy része az államhoz, az infláció feletti rész, az úgynevezett reálhozam pedig a volt pénztártagokhoz kerül - mondta az InfoRádiónak a Stabilitás Pénztárszövetség alelnöke, aki szerint a többség kap reálhozamot. Borza Gábor kiemelte: várhatóan a tagok kétharmada postán kapja meg ezt az összeget.

A nyugdíjpénztáraktól a hozamnak az inflációt felölelő részét az állam kapja meg, az e feletti rész a reálhozam, azt fizetik ki az állami rendszerbe visszalépő pénztártagoknak - mondta el a Stabilitás Pénztárszövetség alelnöke.

Borza Gábor kifejtette: az emberek többsége számíthat reálhozamra, de azok nem, vagy csak kevésre, akik közvetlenül a válság előtt léptek be a magánnyugdíjpénztárba, illetve rossz ütemben váltottak a pénztárak között. Egy egymilliós egyenlegnél, folyamatos munkaviszony esetén átlagosan 70-80 ezer forintos reálhozamra lehet számítani - tette hozzá.

Az alelnök közölte: a pénztárak átadták a vagyonelemeket az államnak, majd július 20-án kérhetik vissza, és akkor pontosan meg kell mondani, hogy mekkora a reálhozam. Az Államadósság Kezelő Központ két napon belül küldi az összeget, majd a pénztáraknak nyolc napjuk van az utalásra - fejtette ki.

A visszalépő pénztártagok 50-60 százaléka nem nyilatkozott arról, hogyan kívánja megkapni a reálhozamot, így ők postai úton a lakcímükre kapják a pénzt - hangsúlyozta Borza Gábor, aki szerint ez komoly feladatot jelent majd a Magyar Postának is. Hozzátette: a válaszolók többsége számára bankszámlára utalják az összeget. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: