Ennyivel nő idén a nyugdíj, ennyivel az életjáradék

Pénzcentrum/MTI2011. április 7. 16:02

Az ez évi nyugdíjemelés mértékével, 3,8 százalékkal emelkedhet a szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak havi életjáradékának alapösszege, amely ezzel 75.994 forintra nőhet - derül ki egy rendelettervezetből, amelyet a kormányzati portálon tettek közzé.

Az előterjesztés tervezete - amely a közigazgatási egyeztetés során tartalmában és formájában módosulhat, tehát még nem tekinthető véglegesnek - azt rögzíti, hogy az emelt összeget a kormányrendelet hatályba lépése után visszamenőleges hatállyal, azaz 2011. január 1-jétől, folyamatosan, hivatalból eljárva, vagyis kérelem nélkül folyósítják a jogosultaknak. A kárpótlás folyósított és megemelt összege közötti különbözetet legkésőbb 2011. július 31-ig fizetik ki.

A 2,625 milliárd forintos éves költségkihatású életjáradéknak a reálérték megőrzését szolgáló 3,8 százalékos emelése 15.506 jogosult számára átlagosan mintegy havi 218,74 millió forint juttatást biztosít, így az egy főre jutó havi életjáradék átlaga 14.107 forintra változik - olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jogszabálytervezetei között szereplő anyagban.

Az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvény szerint - az ott meghatározott szabadságelvonás elszenvedése esetén - a kárpótlásra jogosultat választásától függően havi életjáradék, vagy kárpótlási jegy formájában megállapított kárpótlás illeti meg. Az életjáradék kiszámításához szükséges alapösszeget évente határozzák meg.

Címkék: