Nagy verseny indult a maradó pénztártagokért

Pénzcentrum2011. március 31. 09:49

Az ONYF adatai alapján 100 ezer tag maradt a magánnyugdíjpénztári szektorban, a 18 szereplő közül 7 nem tudta elérni a törvényi működési feltételek között meghatározott 2000 fős tagságot. Ezen pénztárak többsége már nagyjából döntött a megszűnésről, viszont a Villamosenergia-ipari Társaságok Nyugdíjpénztára mindenképpen maradni akar, a CIG Pannónia Biztosítóval történt stratégiai szövetség is ezt támasztja alá. A szektorban vélhetően olyan pénztárak is meg fognak szűnni, akik 2000 tag feletti magán ágat tudnak felmutatni, ezért érthető, hogy nagyon komoly verseny indult el a biztosítói pénztáraknál a piacszerzésre.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság már tájékoztatta a pénztárakat a maradási nyilatkozatokat kitöltő tagok pontos számáról, mivel friss információ nem érkezett a legutóbb megismert adatok óta, kijelenthetjük, hogy 100 ezren maradtak a magánpénztári szektorban. A piacon jelenlévő 18 szereplő közül 7 pénztár nem tudta elérni a visszaléptetés lezárta után a 2000-es taglétszámot, ami azt jelenti, hogy ezeknek a pénztáraknak fél évük van arra, hogy elérjék a bűvös számot, különben a PSZÁF bevonja működési bizonytalanság miatt a pénztárak működési engedélyét.

A 2000 fő alatti pénztáraknak két lehetőségük van, vagy találnak idő közben elegendő tagot a fennmaradáshoz, vagy megszűnnek. Persze ezt a lépést korábbra is lehet hozni, ha a pénztár nem akar erőforrásokat fordítani arra, hogy a piacon maradjon. A megszűnés esetén a tagoknak is két opciójuk van, vagy egy még működő pénztárba lépnek át, vagy visszalépnek az államhoz.

A kisebb szereplők közül többen is megkezdték viszont már a megszűnést, a Quaestor Országos Magánnyugdíjpénztár például 2011. március elsejével határozta el a végelszámolást. Az Életútnál már tavaly december közepén eldöntötte a közgyűlés, hogy beszüntetik tevékenységüket, és a magánnyugdíjpénztári részt végelszámolás alá helyezik (az önkéntes részt nem érinti a változtatás). Egy múlt havi közgyűlés alapján a maradó tagok ingyenesen léphetnek tovább más pénztárba, a kifizetéseknél pedig csak a postai díjat számítják fel - írja a Napi Gazdaság.

A maradási hajlandóság és az egy főre jutó magánnyugdíjpénztári vagyon között nagyon szoros összefüggést figyelhettünk meg, egyedül a Honvéd, a Postás és a Vasutas volt ahol gyengébb volt ez a kapcsolat, itt viszont olyan közalkalmazottak a tagok, akik vélhetően tudhatták, hogy nem sok esély van a maradásra, illetve a fennmaradásra. A Vasutasnál a maradókat az év folyamán tájékoztatni fogják, hogy miként léphetnek át más pénztárba. A Postás honlapján csak a visszalépésre vonatkozó információk voltak elérhetők, míg a Napi Gazdaság a Honvéd magánnyugdíjpénztártól azt tudta meg, hogy a küldöttgyűlés már döntött a saját megszűnéséről, az alternatívák közül pedig azt választották ki, hogy a maradókra bízzák hova lépnek át.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tegnapi nap friss híre volt, hogy a CIG Pannónia Biztosító és a Villamosenergia-ipari Társaságok Nyugdíjpénztára (VIT) stratégiai megállapodást írt alá. A magánnyugdíjpénztári ágon 862 fő maradt, viszont már több kisebb pénztár is jelezte, hogy hajlik arra, átadja a tagjait - mondta Vokony János, a VIT igazgatóságának elnöke. Terveik szerint a magánnyugdíjpénztári ág is meg fog maradni, míg az önkéntes pénztári oldal erős, 30 ezer tagja van, az összes kezelt vagyon pedig eléri a 60 milliárd forintot. Járai Zsigmond szerint rövid távon is akár 5000 fős lehet a nyugdíjpénztár magán ága, vélhetően azért mert nem csak a kisebb, megszűnésre ítélt pénztáraktól tudnak majd tagokat átcsábítani, hanem lesznek olyan pénztárak is, amik a 2000 fő elérése ellenére sem folytatják a magánpénztári ág fenntartását, hiszen az jelen feltételek mellett veszteséges üzletág.

 

Címkék:
pannónia nyugdíjpénztár,