Most válts eurót a nyaraláshoz!

Pénzcentrum2011. március 30. 15:02

Jó áron válthat most eurót az, aki előre tervezi nyaralását. A forint ma akár újabb 11 havi csúcsra érhet az euróval szemben. A Pénzcentrum.hu által vizsgált budapesti valutaváltóknál 268-270 forintért vehetünk eurót - ez pedig az elmúlt hónapokhoz képest kimondottan kedvező árfolyamnak számít.

Érdemes most váltani azoknak, akik tudatosan készülnek a nyaralásra - nyilatkozta lapunknak Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője. A szakértő azt tanácsolja, a nyaralásra szánt költőpénz felét váltsuk be most. Így bebiztosíthatjuk magunkat, hiszen ha a következő időszakban erősödik a forint, válthatunk még, ha viszont gyengül, a felét már akkor is jó áron váltottuk. A Pénzcentrum.hu által vizsgált budapesti valutaváltóknál szerda délelőtt 268-270 forintért vehetünk eurót.

 


Kérdés persze, hogy mennyit spórolhatunk azzal, ha most váltunk. Egy felmérés szerint a Horvátországban nyaralók napi 58 eurót (illetve 58 eurónak megfelelő kunát) költöttek fejenként 2010-ben (ebben a szállásköltség is benne van). Egy tíznapos nyaralással számolva a jelenlegi, 268ft/euró árfolyamon 155 440 forintra jön ki.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Néhány hete, amikor az euró a pénzváltóknál 275 forint volt, ugyanez a nyaralás 159 500 forintba került volna, míg 280 ft/eurós árfolyamnál 162 400 forintba. Így - ha jó időpontban váltunk- akár a Budapest- Zadar út benzinköltségének a felét is megspórolhatjuk, egy négyfős társaság pedig - feltételezve, hogy mindannyian ugyanannyit váltanak, és egy autóval mennek- akár a teljes út benzinköltségét is megtakaríthatja.

 

Címkék: