A Takarék lesz az első, aki napon belül utalja a pénzed

Pénzcentrum2011. március 8. 09:32

A TakarékBank a tagintézményeivel együtt már idén megkezdheti a napon belüli utalások bevezetését. Ezzel a lépéssel első lesz a piacon - írja a Napi Gazdaság.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntése értelmében 2012 nyarától minden intézménynek kötelező lesz napon belül utalni - kivételt képeznek a beszedési megbízások és a papír alapú utalások -. A kapcsolt tagintézmények esetében ez az idő 6 óra lesz. A TakarékBank igyekezetét talán az magyarázhatja, hogy a 120 tagintézmény folyószámláját vezető banknak lesz a legnagyobb kihívás a rendszer kiépítése, a fennakadásokat megelőzendő célszerűbb a minél előbbi bevezetés. Ezzel a takarékok sem kerülnek majd versenyhátrányba 2012-ben a nagyobb bankokkal szemben.

 Az MNB döntés következtében a bankok elveszítik a napon belüli kamatnyereségüket a rajtuk keresztül átutalt pénzösszegeken. A bankok többségének ez a jövedelem kiesés marginális, de a bankszektor összességében 16 milliárd forint lehet egy évben. Hasonlóan 10 milliárdos nagyságrendű informatikai és humán befektetésre lesz szükség a projectek végrehajtásához, amelyekkel képesek lesznek a gyakorlatban is néhány óra alatt eljuttatni két számla között a kívánt összeget.  

A bankok többsége már el is indította saját projectjét és biztosan felkészülve várják a 2012-es évet.

Címkék: