Ne a párnába varrd a megtakarításodat: kis pénzből is érdemes befektetni

Pénzcentrum2011. február 17. 16:02

A magyar lakosság gondolkodásában a tudatos gazdálkodás, valamint a pénzügyi tervezés egyre nagyobb szerepet játszik. Sokan azonban továbbra is szkeptikusak a különböző megtakarítási eszközöket illetően, mert úgy vélik, hogy kisebb összegeket nem éri meg befektetni. Holott már havi néhány, akár 5-10 ezer forint befektetéssel is versenyképes hozamra lehet szert tenni.

Az OTP Alapkezelő megbízásából végzett pénzügyi kultúrát vizsgáló kutatás megmutatta, hogy ma Magyarországon sokan azért nem fektetik be megtakarított pénzüket, mert úgy vélik annak magas a kockázata, vagy mert szerintük csak akkor érdemes befektetni, ha nagyobb összeg áll rendelkezésükre. Ezért sokan megtakarításaikat készpénzben, vagy lekötetlenül a bankszámlájukon tartják. Azonban ha megvizsgáljuk a jelenleg elérhető befektetési lehetőségeket, látható, hogy számos olyan eszköz áll rendelkezésre, amelyek segítségével akár néhány ezer forintos befektetés segítségével lehetséges a versenyképes hozam elérése.

A befektetési alapokat például mindössze a lakosság kis része ismeri és még kisebb hányada rendelkezik velük. Pedig hatékony eszközök vannak arra, hogy a rendszeresen félretett és befektetett kis összegekből is számottevő megtakarítást építhessünk fel hosszabb távon.

"A befektetési alapokkal kapcsolatban gyakori tévedés, hogy csak akkor érdemes befektetni, ha nagyobb összeg áll az ember rendelkezésére. Ezzel szemben a befektetési alapokba tetszőleges, akár egészen kis összegek is elhelyezhetőek, az elérhető hozam nagyságát a befektetett összeg nem befolyásolja. Ez úgy lehetséges, hogy az Alapkezelő a sok ügyfél által befektetett kisebb-nagyobb összegeket egy nagyobb, hatékonyabban kezelhető portfolióvá alakítja. A szakemberek pedig olyan befektetési eszközöket, stratégiákat alkalmaznak, amelyeket egy egyéni befektető önállóan nem tudna megvalósítani - mondta Gáti Lászlótól, az OTP Alapkezelő értékesítési és marketing igazgatója.

"Akár egy összegű, akár rendszeres megtakarításról van szó, fontos, hogy milyen időtávra takarékoskodunk. Rövidebb, éven belüli vagy 1-3 éves időtávra nem érdemes kockázatos, részvényeket is tartalmazó alapokat választani. Éven belüli célok esetén érdemesebb pénzpiaci alapba fektetni, 1-3 éves időtávra pedig inkább kötvényalapokat válasszunk. Legalább 3 éves befektetési cél esetén már gondolkozhatunk olyan alapokban, amelyek magasabb kockázatúak, de részvényalapokat csak minimum 5-7 éves időtávon javaslunk" - mondta el Gáti László.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: