InterGIRO2: milliárdokat bukhatnak a magyar bankok

Pénzcentrum2011. február 15. 09:32

A jövő év júliusában elinduló InterGIRO 2 szolgáltatással eleshetnek a bankok a Viber rendszer használatáért kapott, jelenleg átlagosan tízezer forintra rúgó díjtól - írja a Napi Gazdaság. Az új rendszer kiépítésének fejlesztési költségei további 5-10 milliárd forintos terhet jelenthetnek számukra.

Azon ügyfelek, akik számára lényeges jelenleg, hogy az átutalás valós idejű legyen, a Viber rendszert használják, igényeiket azonban a jövő év júliusától elinduló InterGIRO 2 rendszer kielégíti majd, hiszen ez naponta öt időpontban bonyolít majd átutalásokat a küldő és a fogadó bank között.

Ezzel azonban elesnek a bankok az 1999 óta működő Viber rendszer jelenlegi használatáért elkért kétezer és akár százezer forint közötti, átlagosan tízezer forintos díjtól. Az ügyfelek számára viszont InterGIRO 2 azt jelenti majd, hogy a megbízás után maximum két órával elindul az átutalás.

A küldő bankoknál parkoló pénzből származó ún. floating nyereséget évi 5-6 milliárd forintra becsülte a lapnak nyilatkozó Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi igazgatója . Ez a bevétel ugyanakkor az InterGIRO 2 elindulásával sem fog maradéktalanul eltűnni a bankrendszerből, csak a küldő bank helyett a fogadó banknál csapódik le, hisz többségében a fogadó folyószámlán parkol a pénz az átutalás másnapjáig, melyre a bankok általában nem fizetnek kamatot.

 

Címkék: