Visszatértek az internetes átverések: ezeknek ne dőlj be!

Pénzcentrum2011. január 31. 10:02

Újfent megszaporodtak azok az internetes levelek, amelyek sok százezer eurós, esetleg egy-kétmillió fontos, dolláros nyereményt helyeznek kilátásba. A szerencséhez csak egy érvényes e-mail cím kell - írja a Népszabadság.

A lap azt tanácsolja: amennyiben valaki olyan levelet kapott, amelyben örömmel üdvözlik mint egy nyereményjáték győztesét, még ne mondja fel az állását, hiszen az utóbbi néhány évben számolatlanul keringtek hasonló e-mailek a világhálón. Ilyen kéretlen leveleket kaphatunk például a International Promotions/Prize Award Department vagy a European Euro Millones Loteria Commision S. L. nevű feladóktól.

Mindkét esetben bizonyosan valamilyen visszaélésről van szó, de a rendőrség sem tudja, hogy milyen célból kérnek nyeremény kilátásba helyezésével személyes adatokat. A hatóság egyébként ilyen ügyekben nem léphet fel, mert az e-mailek legfeljebb a csalás előkészületének tekinthetők, az pedig a magyar jog szerint nem büntetendő.

Csak sejteni lehet, hogy a már korábban alkalmazott módszerről van szó: nagy pénzt helyeznek kilátásba, és aki jelentkezik a nyereményért, attól a költségekre előbb egy kisebb összeget kérnek. A leghasznosabb, ha az efféle leveleket mindenki gyorsan dobja a kukába. Ha ugyanis a címzett bármilyen módon válaszol, a személyes adatai elegendőek ahhoz, hogy - amennyiben más baj nem is éri - a későbbiekben kéretlen levelek özönét zúdítsák rá.

 

Címkék: