Kaszinócsapda: két óra alatt 300 milliót bukott

Pénzcentrum2011. január 24. 16:02

A Newcastle United futball csapat dúsgazdag tulajdonosa, Mike Ashley alig két óra leforgása alatt, közel 1 millió fontot bukott egy angliai kaszinóban. Hazánkban is vannak szép számmal, akik játékfüggők. A szerencsejáték Zrt. éppen ezért felhívja a figyelmet, hogy a túlzásba vitt szerencsejáték mentálhigiénés problémákat okozhat, illetve szenvedélybetegség kialakulásához vezethet.

A szerencsejáték függőnek tartott klubtulajdonos este 11 órakor tért be Alan Pardew csapatmenedzser valamint Derek Llambiass ügyvezető igazgató társaságában a newcastle-i Aspers kaszinóba, hogy hódolhasson szenvedélyének. Ashley a játék kezdetén még 130 ezer font (42 millió forint) pluszban volt, azonban hamar fordult a szerencséje és alig két óra leforgása alatt 970 ezer font (313 millió forint) veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A jelenlévők elmondása szerint a dúsgazdag klubtulajdonos nem tűnt feldúltnak, még 700 font (226 ezer forint) borravalót is adott a kaszinó dolgozójának, ami igencsak furcsa, hiszen általában csak akkor adnak borravalót a játékosok, ha nyernek.

Százezer szerencsejáték-függő Magyarországon

A felnőtt magyar lakosság 1,2 százaléka, azaz mintegy százezer ember szerencsejáték-függő - olvasható "A játékszenvedély és felelős játékszervezés" című 2010-es tanulmányban.

A szerencsejáték-függőség magyarországi helyzetéről az Ipsos Véleménykutató Zrt. végzett felmérést a Szerencsejáték Zrt. megbízásából még az előző év folyamán. Az országos vizsgálat során tízezer embert kérdeztek meg a játékfüggőség társadalmi és egyéni kockázatairól.

A vizsgálat szerint a szerencsejáték-függők átlagosan húszezer forintot költenek havonta szenvedélyükre, de ennél magasabb összegek sem ritkák. A megkérdezettek szerint "az a játékfüggő, aki nem képes kontrollálni magát a szerencsejátékoknál, aki azért keresi a pénzt, hogy azt utána szerencsejátékra fordítsa".

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kutatás kiterjedt a szenvedélybetegek családtagjainak véleményére, az őket érintő következményekre is. A függőkhöz közel álló rokonok többsége úgy nyilatkozott, hogy anyagi helyzete rosszabb lett a betegség megjelenése óta. A megkérdezettek a betegség kialakulásáért leginkább az egyént tették felelőssé, ezt a játékostársak követik, a játékszervező pedig a harmadik helyen áll.

A kutatás rávilágított arra is, hogy az átlagos, tipizált szerencsejáték-függő 39 éves, férfi, alacsony iskolázottságú és városi lakos.

Megfigyelhető az is, hogy az online szerencsejáték egyre nagyobb probléma Magyarországon. A szerencsejáték ezen formáját választja a függők mintegy 48 százaléka. Az internetet használók fokozott veszélynek vannak kitéve, mert ezeken a játékokon a pénz ténylegesen nem jelenik meg, ez pedig felelőtlenebbé teszi az embert a költésben, és így felerősíti a kockázatot.

 

Címkék: