Változás: jó hír a betéteseknek

Pénzcentrum2011. január 3. 10:02

2011. január 1-től 100 ezer euróig biztosítja az Országos Betétbiztosítási Alap a hitelintézetekben elhelyezett megtakarításokat.

Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás az Európai Unió betétbiztosítási direktívájának megfelelően a korábbi ötvenezerről növelte 100 ezer euróra az egy főre jutó betétbiztosítási védettséget.

A törvénymódosítás szövege szerint "Az Alap a kártalanításra jogosult személy részére a befagyott betét tőke- és kamatösszegét személyenként és hitelintézetenként összevontan legfeljebb százezer euró összeghatárig forintban fizeti ki kártalanításként."

Mi az a betétbiztosítás?

A betétbiztosítás a betéteseket, és ezen keresztül a pénzügyi rendszer stabilitását védi.

1993-ig a lakossági és devizabetéteket az állam garantálta. Ezt a szerepet 1993 közepétől, az Országos Betétbiztosítási Alap megalakulásával a betétbiztosítás önálló intézménye vette át, de a létrejöttét megelőzően elhelyezett betéteket - felvételükig - továbbra is védi az állami garancia.

Az Alapot egy független igazgatótanács irányítja. Gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi és megállapításairól az Országgyűlésnek számol be. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nem hatóság, de feladatainak ellátása érdekében rendelkezik a szükséges információkkal. Az Alap a tagintézetek kötelező rendszeres befizetéseiből és az ebből felhalmozott vagyon hozamából látja el feladatát. Ezen felül a betétesek kártalanítása céljából rendkívüli díjfizetést rendelhet el, illetőleg - kormánygaranciával - hitelt is fölvehet.

A törvény szerint, ha a hitelintézet fizetésképtelensége miatt nem vehető fel (azaz befagy) a biztosított betét, akkor az Alap az ügyfél részére kártalanítást fizet, betétesenként és egy hitelintézetre összevontan legfeljebb a törvényben meghatározott összeghatárig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hazai betétbiztosítás működésének lényege a törvény alapján röviden három pontban foglalható össze:

1. A hitelintézetek fizetésképtelensége esetén kártalanítást fizet a névre szóló (a betétes adatait tartalmazó) betétek után.

2. A törvény a kifizetés felső értékhatárát betétesenként (januártól) százezer euróban határozza meg és az OBA forintban fizeti ki.

3. A biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Tehát ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik a törvény szerinti összeghatárig.

 

Címkék: