Szeretjük Szlovákiában fialtatni a pénzünket

Pénzcentrum/MTI2011. január 2. 07:32

Egyre több magyar cég és állampolgár nyit számlát a szlovákiai pénzintézetekben. Korábbi lapinformációk szerint a magyarok egyre inkább érdeklődnek a határon túli, többek között az osztrák befektetések iránt is.

Az Új Szó című napilap szerint a számlanyitás valószínű oka a betétek biztonsága. A szlovákiai bankok - az osztrák pénzintézetektől eltérően - nem csalogatják tudatosan a magyar klienseket. Visszafogottságukra jellemző, hogy több bank nem is válaszolt a betéteseik állampolgárságát firtató kérdésünkre - jegyzi meg az újság.

Juraj Miskov, szlovák gazdasági miniszter szerint a magyar kormány gazdasági intézkedései akár pozitív hatással is lehetnek Szlovákiára. A miniszter hozzátette - ha azt nézzük, ami jelenleg Magyarországon történik, az egyáltalán nem járul hozzá a befektetők biztonságérzetének növeléséhez. A szomszédos országban a befektetők elveszthetik a biztonságos vállalkozói környezetbe vetett bizalmukat. Ez azonban akár pozitív hatással is lehet Szlovákia számára. Több befektető is, akikkel beszéltem, Szlovákiára - Magyarországgal szemben - olyan országként tekint, amely stabil és biztonságos vállalkozói környezet kínál - mondta Miskov.

Boris Gandel, a múlt században alapított felvidéki pénzintézet, a Tatra banka szóvivője elmondta - "Ügyfeleink között magyar cégek és magánszemélyek is találhatók, számuk az elmúlt három évben folyamatosan nőtt", valamint hozzátette, hogy abszolút számokat nem közölhet. A szóvivő elmondása szerint a Tatra bankánál az elmúlt 3 évben a magyarországi céges ügyfelek száma 113 százalékkal, a privát ügyfelek száma pedig 194 százalékkal nőtt.

Eva Sagálová, az egyik legnépszerűbb szlovákiai pénzintézet, a Postabank szóvivője szerint bankjuknál a külföldi ügyfelek aránya az egy százalékot sem éri el, magyarországi ügyfélből pedig csak pár tucatot számoltak össze. "Ez utóbbiak száma az utóbbi évben csekély mértékben nőtt" - nyilatkozta Sagálová.

Juraj Stefanovic, a belga kézben lévő CSOB (Cseh illetve Szlovák Kereskedelmi Bank) képviselője elmondta, bankjuknál a magyarországi ügyfelek száma márciustól 225-tel nőtt, a Szlovák Takarékpénztárnál - Stefan Frimmer szóvivő szerint - az óévben nem tapasztaltak érdemi változást.

Korábbi lapinformációk szerint a magyar középosztály tehetősebb képviselői egyre inkább érdeklődnek a határon túli, elsősorban az osztrák befektetések iránt is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Akkor a megkérdezett magyar bankvezetők azt nyilatkozták, hogy nem tapasztaltak változást a hazai megtakarítások területén. Érdekes azonban, hogy a burgenlandi pénzintézetek magyar nyelvű, a betétek biztonságát hangsúlyozó hirdetésekkel igyekeznek azóta is felhívni magukra a magyarok figyelmét.

Az osztrák bankok már tíz évvel ezelőtt is azzal igyekeztek magukhoz csábítani a magyar ügyfeleket, hogy azt hangsúlyozták, az osztrák gazdaság és bankrendszer stabilabb, mint a magyar, ezért az ügyfelek pénze náluk nagyobb biztonságban van.

Nyugati szomszédunk pénzintézetei korábban hirdettek jelzáloghitelt aktív BAR-listásoknak is. A válság miatt azonban ezzel már leálltak a "sógor" bankok, mert a kockázatok mára számukra is vállalhatatlanul magasak lettek ebben az ügyfélkörben.

 

Címkék:
postabank,