Sokmilliós szerencse:remekmű egy keret áráért

Pénzcentrum2010. december 2. 14:02

Egy férfi egy dél-angliai antik termékeket árusító boltban keresgélt, amikor rátalált egy harminc fontba (10 000 forint) kerülő tölgyfakeretes képre. Később a festményt egy aukción 48 000 fontért (16 millió forint) adta el.

A férfi nem is kép miatt vásárolta meg a műalkotást, számára a tölgyfakeret ért valamit. Az eredeti vízfestményt ki is vette a foglalatból és egy másikat helyezett bele. Az új tulajdonos álmában sem gondolta volna, hogy egy kisebb vagyont kaphat a kanadai indián totemet ábrázoló művészi alkotásért.

Az igazságra csak akkor derült fény, amikor a férfi utánanézett a festményen található névnek. A festő Walter J Phillips volt, akit mint kiderült Kanada egyik leghíresebb művészeként tartanak számon, és előző festményét 50 ezer fontért (16,5 millió forint) vették meg.

 

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezek után a Devonban élő (kilétét felfedni nem akaró) tulajdonos felvette a kapcsolatot a Bonhams aukciós házzal, majd a szakértők megállapították, hogy a kép az 1920-as években készült és körülbelül 10 ezer fontra (3,2 millió forint) becsülték az értékét. 

A festményt mindenképpen Észak-Amerikában szerették volna értékesíteni, mivel úgy gondolták, hogy ott ismert a festő, és ezáltal jobban eladható a kép. A későbbi, Torontó-i árverésen azonban majdnem ötszörös áron (48 000 fontért) talált gazdára a remekmű - a tulajdonos nem kis örömére. 


Címkék: