A pénztárak nem számítanak tömeges visszalépésre

Pénzcentrum2010. november 22. 09:32

Egyelőre kevesen érdeklődnek az állami nyugdíjba való visszalépés iránt, nagyon sok az érdektelen és a bizonytalan ügyfél. A magán-nyugdíjpénztárak éppen ezért hirdetési kampányba kezdenek, amely során részletesen tájékoztatnák a pénztári tagokat az átlépés kockázatairól - mondta Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség új elnöke a Napi Gazdaságnak.

A visszalépési lehetőség iránt eddig elenyésző az érdeklődés, viszont aki szeretne váltani, az sem tud, mivel még nem állt fel az őket fogadni képes szervezet. A kitöltött átlépési nyilatkozatokat ezért csak a szekrényben tudják tárolni.

Az elnök asszony megerősítette, hogy több önkéntes nyugdíjpénztári tag is kivette pénzét a kasszából, mert attól tartanak, hogy az állam erre is ráteszi majd a kezét. Az embereket az sem érdekelte, hogy így adó terheli a befektetéseiket. Szerintük a kisebb összeg is jobb, mint a bizonytalan.

A váltást az állami és a magánnyugdíj rendszer között az eszközök átadásával oldanák meg technikailag. Az állami szervezet, amely tudná ezeket a tételeket fogadni, viszont még nem alakult meg.

Orosz Dániel, az AXA-csoport stratégiai elemzési igazgatója szerint a több évre lekötött eszközök feltörése értékvesztést okozhat a vagyonelemeknek, és emellett plusz költségekkel is jár. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bába Julianna véleménye alapján a legnagyobb mértékben visszaváltott tételek az állampapírok lesznek, ami által csökkenni fog az államadósság.

Az előrejelzések szerint harminc százalékos visszalépési arányra számít a Szövetség, ugyanennyi a biztosan maradók száma is. A legnagyobb részt a bizonytalanok és az érdektelenek teszik ki (40 százalék).


 

Címkék: