Befektetési alapok: mérséklődő tőkebeáramlás

Pénzcentrum2010. november 10. 10:32

A korábbi negyedévekhez képest ugyan némileg mérséklődött a tőkebeáramlás a befektetési alapokba, ám az elmúlt három hónap során is 125,9 milliárd forintnyi tőkét vonzottak az alapok - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb, negyedéves statisztikáiból.

"A július és augusztus közötti időszak egyik érdekes eleme volt, hogy a nyilvános alapok közül a kiegyensúlyozott vegyes alapok bővültek a leggyorsabban, 15%-kal" - mondta Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. "Összességében ismét jelentős új tőke érkezett az alapokba a negyedévben, ezúttal elsősorban az intézményi befektetőktől. A legtöbb friss tőkét a zártkörű részvényalapok vonzották, míg a nyilvános alapok közt a negyedévben az ingatlanalapok, év eleje óta pedig a likviditási alapok voltak a legnépszerűbbek."

A BAMOSZ tagjai által kezelt alapok összvagyona 2010. III. negyedében 5,7%-kal, az év eleje óta összesen 23,7%-kal nőtt. A negyedév során 125,9 milliárd forint friss tőkét vonzottak az alapok, a piaci teljesítmények pedig 73,2 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát. Év eleje óta 525,7 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, ami a 2006-os kamatadó előtti roham óta a legerősebb kilenchavi tőkebeáramlás, a piaci teljesítmények pedig csaknem 185 milliárd forinttal növelték a vagyont.

A BAMOSZ tagok szeptember végén 438 alapot kezeltek, az alapok vagyona a negyedév végén 3 709 milliárd forint volt. A vagyon legnagyobb része, 60,5%-a nyilvános nyíltvégű értékpapíralapokban, 8,4% nyilvános nyíltvégű ingatlanalapokban (és ingatlan alapok alapjaiban) található. E mellett 7,3% nyilvános nyíltvégű speciális (garantált és származtatott) alapokban, 6,7% nyilvános zártvégű speciális alapokban, 2,1% nyilvános zártvégű ingatlanalapokban, 13,1% zártkörű értékpapíralapokban, 1,4% zártkörű garantált és származtatott alapokban, végül 0,6% zártkörű ingatlanalapokban volt.

Bár a negyedévben csökkent a nyilvános nyíltvégű értékpapír befektetési alapok aránya, továbbra is ezek a legmeghatározóbb formái az alapoknak. A 197 alap vagyona 2 242 milliárd forint volt szeptember 30-án, ami 2,1%-kal magasabb a negyedév eleji értéknél. Év eleje óta az alapok vagyona 20,3%-kal bővült. A fenti alapokon belül a legnagyobb csoport a pénzpiaci alapoké, amelyek vagyona a negyedévben 1,6%-kal nőtt.

A kötvényalapok száma a negyedévben nem változott, a BAMOSZ tagjai által kezelt 27 kötvényalapban kezelt összes vagyon a negyedévben 2,4%-kal csökkent, év eleje óta viszont 19,4%-kal bővült. A pénzpiaci- és kötvényalapok együttes vagyona 2008-ban trendszerű csökkenést mutatott, 2009-ben és idén viszont az összesített vagyon ismét tendenciaszerűen, az utóbbi egy évben pedig már folyamatosan nőtt.

A nyilvános részvényalapok vagyona a negyedévben 5,2%-kal nőtt, a negyedév végén az összvagyon 382 milliárd forint volt. A részvénytúlsúlyos alapok vagyona 12,3%-os negyedéves bővülés után a negyedév végén 305 milliárd forint volt. Eközben a tiszta részvény alapok vagyona a negyedévben 15,8%-kal, év eleje óta 3%-kal csökkent.

A vegyes alapok száma a negyedévben nem változott, a vagyon 10,2%-kal nőtt, a negyedév végén 125 milliárd forintot tett ki.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tőke- vagy hozamvédelmet nyújtó garantált alapok vagyona 2,4%-os negyedéves növekedés után, a negyedév végén 438 milliárd forintot tett ki. Az előző évben a garantált alapok esetében először megtapasztalt tőkekivonást az idei évben már felváltotta a friss tőkebeáramlás: a negyedévben több mint ötmilliárd forint, év eleje óta mintegy 21,7 milliárd forint új tőkét vonzottak.

Az ingatlanalapok száma a negyedévben nem változott, a 22 alap vagyona a negyedévben 7,1%-kal - év eleje óta már 39,2%-kal - nőtt, így a negyedév végén 409 milliárd forintot kezeltek ingatlanalapokban.

A harmadik negyedévében az alapokon kívül kezelt vagyon egy vagyonátadás miatt 14,3%-kal nőtt, míg az év eleje óta összesen 20,3%-os a növekedés. A negyedév végén a BAMOSZ tagjai 5 614 milliárd forint vagyont kezeltek az alapokon kívül, így az alapokban kezelt 3 709 milliárddal együtt a teljes kezelt vagyon 9 323 milliárd forintot volt a harmadik harmad végén.

 

Címkék: