Adómentes megtakarítás - Sokan kihasználják a lehetőséget

Világgazdaság2010. augusztus 9. 09:47

Közel tíz százalékkal növekedett a hosszú távra lekötött betétek aránya a lakossági megtakarításokon belül az év első felében. A legnagyobb kereskedelmi bankok beszámolója szerint az ügyfelek egyre gyakrabban érdeklődnek a tartós befektetési számla (tbsz) iránt - írja a Világgazdaság.

Bár még mindig nem közismert az ügyfelek körében, az év végéhez közeledve egyre növekvő számban keresik a tartós befektetési számlákat a bankoknál. A számlák segítségével a hároméves megtakarítások után az egyébként 20%-os a kamatadó felét, öt év elteltével pedig teljes egészét spórolhatják meg a hosszú távon gondolkodók.

Az év elejéhez képest a háztartások két éven túli, hosszú távú lekötései júniusra nagyjából 41 milliárd forinttal, összesen 474,4 forintra emelkedett, ugyanakkor a teljes lakossági betétállomány 270 milliárddal csökkent.

A lap információi szerint a legnagyobb hazai kereskedelmi banknál, az OTP-nél eddig 9500 tartós befektetési betét számlát nyitottak, és a több mint 9 ezren rendelkeznek tbsz értékpapírszámlával is. A betétszámlákon eddig több mint 13 milliárd forintot, az értékpapírszámlákon pedig közel 30 milliárd forintot helyeztek el.

A CIB-nél 2010 februárjától kezdve ötezer betétszámlát és a nagyjából hat hete létező értékpapírszámlából több mint kétezret nyitottak az ügyfelek, és az év végén - a betétgyűjtési időszak végéhez közeledve - nagyobb érdeklődésre számít a bank.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A K&H-nál elsősorban a befektetési termékek körében keresettek a tartós megtakarítások. A tartós befektetési számlán elhelyezett pénzek 90%-át nem hagyományos bankbetétben tartják a bank ügyfelei.

Címkék: