5000 forintos emlékérmét bocsátott ki az MNB

Pénzcentrum2010. augusztus 3. 10:02

A Magyar Nemzeti Bank - a XXX. Úszó, Műúszó, Műugró, és Nyíltvízi Úszó Európa-bajnokság tiszteletére - "ÚszóEurópa-bajnokság, 2010" megnevezéssel 5000 forintos címletű ezüst emlékérmét bocsátott ki.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az érméből összesen 10 000 darab verhető, ebből 6 000 darab különleges - ún. proof - technológiával.

Az emlékérmét Rónay Attila tervezte. Előlapján a kötelező éremképi elemek (az értékjelzés, a "MAGYAR KÖZTÁRSASÁG" felirat, a 2010 verési évszám, valamint a BP. verdejegy) mellett az úszómedence sávjait szimbolizáló vonalak láthatóak, amelyek két vízhullám-motívummá formálódnak.


Az emlékérme hátlapján fő motívumként egy úszó ábrázolása látható, felette a "2010 BUDAPEST BALATONFÜRED" felirat olvasható, utalva az Európa-bajnokság helyszínére. A fő motívumot és a felette található feliratot egymás tükörképeként megjelenő hullámvonalak keretezik. Az alsó hullámvonalak felülete speciális kialakítású, ennek köszönhetően az érme mozgatásával a felületen végigfutó fény a víz hullámzásának érzetét kelti. Az emlékérme szélén, köriratban olvasható az EB megnevezése: "ÚSZÓ, MÛÚSZÓ, MÛUGRÓ ÉS NYÍLTVÍZI ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG". Az emlékérme alsó részén, a hullámvonalaktól jobbra található Rónay Attila tervezőművész mesterjegye.


Az MNB 2010-es emlékérme-kibocsátási programja szerint idén még további négy emlékérme kerül kibocsátásra. Egy-egy Szent István király intelmeit, és Bíró Józsefet, a golyóstoll feltalálóját örökíti meg, kettő pedig Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából ábrázolja a zeneszerzőt.

Címkék: