Meccset néznek a brókerek - Visszaesett a forgalom

Pénzcentrum2010. június 25. 09:17

Jelentősen visszaesett a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság kezdete óta a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma. Ha folytatódik a forgalom mélyrepülése, akár százmillió forintot meghaladó jutalékbevétel-kieséssel is számolhatnak a brókercégek a rendezvény teljes időtartama alatt - írja a Napi Gazdaság.

A focivébé első hete alatt mintegy 62 százalékkal esett vissza a BÉT átlagforgalma a dél-afrikai világbajnokságot megelőző hét átlagos forgalmához képest. A forgalomcsökkenés egy része minden bizonnyal a nyári szabadságolásoknak is köszönhető, azonban a Napi kimutatásából kiderül, hogy több korábbi világméretű sportrendezvény alatt is látványosan gyengült a tőzsdei forgalom.

Az olimpiák és labdarúgó-világbajnokságok alatti átlagforgalmat valamint az eseményeket megelőző és követő hetek átlagforgalmát összehasonlítva megállapítható, hogy a BÉT története során rendezett korábbi összesen kilenc olimpiából és focivébéből hétszer csökkent az érdeklődés a tőzsde iránt a rendezvények során.

A forgalom arányaiban legnagyobb visszaesését az 1994-es focivébé alatt regisztrálták a BÉT-en. A rendezvény időtartama alatt az átlagforgalom 63,4%-kal volt kevesebb a világbajnokság előtti és utáni hét átlagforgalmánál. A legnagyobb forgalomemelkedést pedig a 2004-es athéni olimpia alatt láthatjuk.

Címkék: