Idén más lesz a fesztiválszezon: bekavar az aranyár

Pénzcentrum2010. május 17. 14:02

Az Akshaya Tritiya fesztiválszezon idején, Indiában a hinduk generációk óta aranyat vásárolnak, melyről azt hiszik, gazdagságot és sikert hoz számukra. Idén azonban az egekbe szökő aranyár ezen a tradíción is változtathat.

A Hindu fesztivál Parasurama Isten születésnapján kezdődik, és a jószerencse kezdetét jelöli az évben. Az arany - mint a gazdagság és siker szimbóluma - mindig is elválaszthatatlan tartozéka volt az indiai ünnepségeknek.

Idén azonban az arany ára történelmi rekordokat döntöget, elérve a 1250 dolláros unciánkénti árat, ami több indiait arra késztetett, hogy a tradiciókkal felhagyva arany helyett olcsóbb nemesfémre, ezüstre váltson.

2000 óta az arany ára ötszörösére emelkedett, 2009-ben pedig 40 százalékkal nőtt, idén pedig a német befektetők inflációtól, illetve az EU-ban eluralkodó pénzügyi válságtól való félelme emeli az egekbe a nemesfém árát.

Indiában - a világ egyik legnagyobb aranykeresletet támasztó országában - azonban csökken a kereslet, ami az elemzők szerint akár meg is fékezheti az aranyár száguldását, de mindenképp bizonytalanságot szül az árfolyam előrejelzését illetően.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Indiában az ékszerészek évtizedek óta az aranypiac gerincét jelentették, keresleti oldalról, ami a különféle fesztiválok, valamint a tavaszi esküvőszezon idején jelentősen megdobta az árakat. Azonban tavaly, harminc év után először, az ékszerészek kevesebb aranyat vettek a befektetőknél.

Az UBS elemzői szerint idén a Akshaya Tritiya fesztivál idején mintegy 50 százalékkal kisebb lesz az arany forgalma, mint 2009-ben, köszönhetően az ékszerészek visszafogott igényének. A HDFC Bank, India egyik legnagyobb kereskedelmi bankja lesz az első bank az országban, amelyik ezüstöt fog árulni a fesztivál vendégeinek. Az ezüst ára ugyanis szintén két éves csúcspontján áll, közel 20 dolláros unciánkénti árával, azonban még mindig 60-szor olcsóbb az aranynál.

Címkék:
aranypiac,