Bankbetétekből befektetési alapokba folyhatnak a megtakarítások

Pénzcentrum2010. május 5. 10:32

A Magyar Nemzeti Bank 2010. április végén 5,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatát, a piac még további kamatvágásokat is elképzelhetőnek tart, melyet részben már be is árazott. Ebben a kamatkörnyezetben a befektetési alapok jelenthetnek alternatívát, a lakossági megtakarítók számára.

Míg korábban a válság hatására a befektetési alapokból lekötött betéti termékekbe való átcsoportosítás volt a jellemző, addig a közelmúltban megfordult a trend. A csökkenő kamatkörnyezet kedvez a befektetési alapok volumen-növekedésének, amit a fokozatosan stabilizálódó pénzügyi környezet is támogat. Szintén az alapok piacát erősíti, hogy napjainkra már a bankoknak nincs szükségük extra likviditásra, ezért a tavalyi betétgyűjtési láz már a múlté.

A megtakarítók folyamatosan keresik a magasabb hozam lehetőségét, s a jelenleg kínált betéti kamatok már nem megfelelőek a számukra. Míg korábban a lekötött betéti termékekkel akár évi kétszámjegyű százalékos kamatot is elkönyvelhettek a megtakarítók, ma már csak magasabb kockázat felvállalása mellett nyílik esély hasonló hozamszintek elérésére
- hangsúlyozta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

A magasabb hozam reményében befektető - ezzel párhuzamosan azonban nagyobb kockázatot is vállaló - ügyfél esetén a befektetési alapok megfelelő alternatívát nyújthatnak a lekötött betétek mellett. Az alapok befektetési célja és portfoliója igazodik az ügyfelekhez: a befektetési alapok piacán minden befektető megtalálja a saját pénzügyi hátterének, jövőbeli céljainak és kockázatvállalási-hajlandóságának megfelelő formát. Ráadásul a befektetési alapok jegyei általában azonnal visszaválthatók, így a legtöbb lekötött betéttel ellentétben nem kell "feltörni" a befektetett összeget, így emiatt kamatveszteség sem merül fel. A nyíltvégű befektetési alapok likvid eszközök, bármikor hozzájuthatunk a befektetett pénzünkhöz.

A válság utáni megváltozott környezet új kihívásaira a termékfejlesztők is reagálnak: sorra indulnak útjukra a befektetési alapok, s ha a piaci környezet jelentősen nem változik, további alapok indítása várható. A termékfejlesztés ez év második felében újabb lendületet kaphat annak kapcsán, hogy a végéhez közeledik a tartós befektetési számlák (TBSZ) első felhalmozási éve.

A termékfejlesztések során továbbra is fontos a biztonság és megbízhatóság kérdése. A korábbi válságok egyelőre óvatossá teszik a befektetőket, így a pénzpiaci és kötvényalapok mellett továbbra is sokan kereshetik a tőkevédett konstrukciókat. A részvényalapokat a magasabb kockázati szint miatt egyelőre még csak a bátrabbak keresik, pedig hosszabb távon ezekben az eszközökben lehet jelentősebb hozampotenciál - állítja a szakértő.

Címkék: