Szupernettó KALKULÁTOR! A dolgozó járadékosoknak is meg kell tanulni

Pénzcentrum2010. február 15. 04:50

Kalkulátorok: rehabilitációs járadék, szupernettó A rehabilitációs járadékhoz megengedett nettó átlagkereset kiszámítására egy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság által szerkesztett kalkulátorral kívánunk az olvasók segítségére lenni. Az ONYF tájékoztatója szerint a jelenleg hatályos jogszabályok alapján lesznek olyanok, akiknek felére csökken a rehabilitációs járadékuk (50-79%-os mértékű egészségkárosodás fennállása és meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén, rehabilitálható személynek járó nyugellátás), míg másoknak - bizonyos feltételek fennállása esetén - meg is szűnhet az ellátásra való jogosultságuk.

Kalkulátor a dolgozó rehabilitációs járadékosoknak

Az ONYF a járadékosok és a foglalkoztatók tájékoztatása érdekében kifejlesztett egy olyan kalkulátort, amellyel elvégezhető a nyugdíj alapját képező átlagkereset 90%-ának 2010. évre történő emelése. A számításhoz a rehabilitációs járadék megállapítása időpontjának kiválasztását követően, az átlagkereset rovatba be kell írni a megállapító határozaton szereplő, a rehabilitációs járadék alapját képező havi átlagkereset összegét.

 

A rehabilitációs járadék összegét 50%-kal csökkenteni kell, ha kereső tevékenység folytatása esetén a járadékban részesülő személynek 3 egymást követő hónapra vonatkozó - a személyi jövedelemadóval és járulékokkal csökkentett - keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladjaa rehabilitációs járadék alapját képező havi átlagkereset összegének 90%-át, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelések mértékével növelt összegét, de legalább mindenkori minimálbér összegét (ez jelenleg 73,5 ezer forint).

Megszűnik a rehabilitációs járadékra való jogosultság, ha kereső tevékenység folytatása esetén a járadékban részesülő 6 egymást követő hónapra vonatkozó - a személyi jövedelemadóval és járulékokkal csökkentett - keresetének havi átlaga meghaladja a rehabilitációs járadék alapját képező havi átlagkereset összegének 90%-át, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelések mértékével növelt összegét, de legalább mindenkori minimálbér összegét (ez jelenleg 73,5 ezer forint).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2009. augusztus 31-ét követően az EGT tagállamban, illetőleg szociálpolitikai vagy szociális biztonsági egyezménnyel érintett tagállamban végzett keresőtevékenységet és az ott szerzett keresetet, jövedelmet is figyelembe kell venni. A külföldön szerzett jövedelem tekintetében - a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasokkal egyezően - a rehabilitációs járadékban részesülőt is bejelentési kötelezettség terheli, aminek elmaradása esetén az esetleges jogalap nélkül kifizetésre kerülő ellátás teljes összegének visszafizetésére kötelezhető.

A 2010. első felében hivatalból induló keresetvizsgálat során - a hivatkozott 3, illetőleg 6 havi kereset átlagának meghatározásakor - a 2009. és 2010. évben elért keresetek "nettósítására" vonatkozó módosult szabályozásra is figyelemmel kell lenni. A havi keresetet annak megfelelően kell nettósítani, hogy azt melyik évben érte el a járadékos.

A 2009-es és a 2010-es nettósítási szabályok

Címkék:
nyugdij,