Halasztaná a PM a bankok jutalékkorlátozását

Pénzcentrum2010. február 9. 09:17

Halasztaná az interchange-díjat maximalizáló törvényi szabályok hatálybalépését a Pénzügyminisztérium. Erre a lépésre ebben a parlamenti ciklusban már csak egyetlen esélye - a február 15-i ülés - maradt a minisztériumnak - írja a Napi Gazdaság.

Mint arról már a Pénzcentrum is beszámolt múlt év decemberében, az Országgyűlés elé került egy pénzügyminisztériumi törvénymódosítás, mely többek között a bankok által kiszabott interchange-díjat is korlátozta volna. A módosítás a jutalékszintet a piacon korábban kialakult 1-1,2% helyett 0,3-0,8%-ban maximálta volna.

Korábban: Veres módosítójával sújtottak le a banki jutalékokra a képviselők

Mi is az interchange-díj?
Az interchange-díj a kártyás fizetések után a kártyakibocsátó banknak járó jutalék.

A minisztérium eredeti elképzeléseibe azonban hiba csúszott. Két honatya (Veres János volt pénzügyminiszter és Kovács Tibor szocialista képviselő) egy zárószavazás előtti módosítót csatolt a törvénymódosításhoz, amelynek elfogadása esetén a törvénymódosítás jelentősen szigorodott volna. Az országgyűlés végül 178 "igen" vokssal megszavazta a zárószavazás előtti módosítót, és egy kicsivel később az egész törvénymódosítási csomagot is elfogadták a képviselők.

A március elsején hatályba lépő törvénymódosítás szerint a debit kártyás fizetések után a bankok mindössze 0,3% interchange-díjat róhatnak ki, de tranzakciónként maximum 100 forintot. Ez azt jelenti, hogy például egy 100.000 forintos tranzakció után eddig 1000-1200 forint jutalékbevétele volt a kártyakibocsátó banknak, március 1-je után azonban ez a díj - debit kártyás fizetés esetén - mindössze 100 forint lesz, hacsak a PM-nek nem sikerül elérnie a szabályok életbelépésének elhalasztását.

A bankok álláspontja szerint ez a bevételszint nem fedezi a kártyakibocsátással és a rendszerüzemeltetéssel járó költségeiket. Több kisebb bank máris a kártyapiacról történő kivonulással fenyeget a törvény életbelépése esetén - írja a lap, és hozzáteszi, hogy a VISA és MasterCard is Alkotmánybíróságon támadja meg a szabályozást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az interchange-díj mellett a pénzintézeteknek az új törvényi szabályozás utolsó pontja sem tetszik. Az 5. bekezdés szerint ugyanis a (kártya elfogadó) "POS terminálok használatáért felszámítható díj maximuma a forgalom értékének legfeljebb 2 százaléka lehet". A meglehetősen szűkszavú fogalmazás nem tesz jót a törvény értelmezhetőségének. Kérdés például, hogy a felmerülő fix költségeket telepítési, karbantartási díj címén a tranzakciós díjon felül fel lehet-e számítani vagy sem.

Korábban:
Felzúdultak a bankok az új jutalékszabályok ellen

A bankok arra hívják fel a figyelmet, hogy a kisebb forgalmú üzlethelyiségekben 2%-os jutalékért már nem éri meg majd POS terminálokat fenntartani március 1-je után, így ezekből a boltokból eltűnhetnek a kártyaelfogadó gépek, és a fizetési lehetőség kizárólag a készpénzre korlátozódhat.

Címkék: