Hosszú távú biztonság adókedvezménnyel: jól startolt a Tartós Befektetési Számla!

Pénzcentrum2010. január 18. 14:32

Az OTP Bank országos fiókhálózatában január 18-ától érhető el a Tartós Befektetési Számla. Az új konstrukció, amely kamatadó-mentes megtakarítási lehetőséget teremt mind a bankbetéteket, mind az értékpapírokat előnyben részesítők számára, már az indulás napján jelentős érdeklődést váltott ki az ügyfelek körében.

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) legfőbb előnye, hogy az azon elhelyezett megtakarítások teljes kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadó mentességet élveznek a számla megnyitását követő 5. naptári év utolsó napjáig történő megtartása esetén. A 3. év utáni megszüntetés esetén is jelentős adókedvezményben részesülnek az ügyfelek: ebben az esetben az adó a felére csökken, azaz 20 százalék helyett csak 10 százalékot kell majd fizetni a tartós befektetési számlán keletkezett tőkejövedelmek után.

A Tartós Befektetési Betétszámlán forintbetétek, a Tartós Befektetési Értékpapírszámlán pedig tetszőleges, forintban kibocsátott értékpapírok helyezhetők el.

A bank azon ügyfelei, akik a hagyományos lekötési módozatokat részesítik előnyben, a Tartós Befektetési Betétszámlájukon kedvező hozamot realizálhatnak. Annak az ügyféligénynek szem előtt tartásával, hogy a hosszú távú megtakarítás mellett a rövid távú, aktuálisan legmagasabb betéti kamatokkal is élni tudjanak a számlatulajdonosok, az OTP Bank a mindenkori akciós betéteinek nagy részét a Tartós Befektetési Betétszámlán is elérhetővé teszi. Az OTP Bank fiókjaiban emellett hamarosan hosszabb távú, 12 hónapos betéti konstrukciók is elérhetőek lesznek. A szofisztikáltabb lekötési lehetőségek iránt érdeklődő ügyfelek számára a Profit Betétekhez hasonló strukturált betéteket indít hamarosan a hitelintézet - melyek kamata egy garantált fix és egy a háttér struktúra teljesítményétől függő változó részből tevődik össze.

A Tartós Befektetési Értékpapírszámlán minden meglévő, forintban kibocsátott értékpapír (kötvény, részvény, befektetési alap és egyéb strukturált termék) elérhető, valamint az ügyfelek a futamidő során bármikor változtathatnak portfoliójuk összetételén. Mindezekkel az OTP Bank lehetőséget nyújt ügyfeleinek, hogy befektetési igényeiknek leginkább megfelelő megtakarítási formák közül választhassanak, és a piaci várakozások függvényében rugalmasan átcsoportosíthassák a különböző kockázatú értékpapírokat a számla teljes futamideje alatt. Az OTP Bank ingyenes prémium vagyontervezési szolgáltatásával az ügyfelek befektetési szakértők segítségével állíthatják össze megtakarítási portfoliójukat a Tartós Befektetési Számlájukon is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Tartós Befektetési Értékpapírszámla várhatóan a magasabb kockázatú befektetéseket is élénkíti majd. A hosszú távú megtakarítási lehetőséget biztosító Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) esetén is tapasztalható, hogy az ügyfelek nagyobb arányban helyeznek el rajta akár direkt részvény befektetést vagy más részvénypiacokba fektető termékeket - elsősorban garantált alapokat.

A Tartós Befektetési Számla mellett Nyugdíj-előtakarékossági számlát továbbra is változatlan feltételekkel lehet nyitni. Az ügyfelek körében sikeres Nyugdíj-előtakarékossági számlából (NYESZ) 2009 végén már több mint 36 000 darabot kezelt az OTP Bank. Tekintettel arra, hogy a NYESZ-nek és a TBSZ-nek megvannak a sajátos előnyei, ezért a két termék számlakonstrukció hosszú távon várhatóan nem alternatívája, hanem kiegészítője lesz egymásnak.

Címkék:
otp részvény osztalék,