Újra sláger lett a befektetési alap

Pénzcentrum2010. január 13. 12:32

Jó évet zártak tavaly a befektetési alapok, hiszen vagyonuk csaknem ötödével nőtt 2008. végéhez képest, így decemberben az összesített értékük alig valamivel maradt el a háromezer milliárd forinttól.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb, decemberi jelentése szerint ehhez az eredményhez az év utolsó hónapja jelentős mértékben hozzájárult, hiszen a friss tőkebeáramlásban a lakossági befektetők játszották a fő szerepet. A BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok decemberben összesen 54,5 milliárd forintot vonzottak, amellett vagyonukat a piaci teljesítmények is 34,6 milliárd forinttal növelték. Bár egyes magasabb kockázatú alapokból - részvényalapok, abszolút hozamú alapok - részben az eddig elért hozamok realizálása érdekében vontak ki tőkét a befektetők, ennek mértéke nem volt számottevő. Összességében a decemberi 3,1%-os bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 413 hazai befektetési alapban 2998 milliárd forintot kezeltek.


A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír-alapok: az összvagyon többségét (62,2%) ezek adják, ráadásul az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon decemberben az átlagnál is valamivel gyorsabban, 3,5%-kal nőtt. Összesen 48,3 milliárd forint friss tőke érkezett ilyen termékekbe, az előző két hónapban elértnél magasabb hozam pedig további 14,9 milliárd forinttal növelte a befektetéseket.


Az év utolsó hónapjában a pénzpiaci alapok vagyona 4,4 %-kal emelkedett. Ehhez 38 milliárd forint friss tőke, illetve két átalakított garantált alap 5,4 milliárd forintos vagyona és a hozam (5,1 milliárd forint) is hozzájárult. A pénzpiaci alapok vagyona a hónap végén 1148 milliárd forint volt. A kategória 71%-át jelentő likviditási alapok vagyona 2,4 százalékkal nőtt a hónapban, számuk egy alap pénzpiacivá sorolásával 27-re csökkent. A legtöbb új befektetés a magyar likviditási és pénzpiaci alapokba érkezett, de jelentős volt az érdeklődés a bolgár levás és a dollár pénzpiaci alapok iránt is. (Leggyorsabban ismét a bolgár levás pénzpiaci alap vagyona nőtt.) Az euróövezeti alapokból és a dollár likviditási alapokból ezzel szemben kivontak pénzt a befektetők.

Jól teljesítettek decemberben az ingatlanalapok: ezek 8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és 1,7 milliárd forint hozamot is termeltek: a hónap végén 294 milliárd forintot tett ki, amely az alapok összvagyonának 10%-a. Decemberben a hazai ingatlanalapok alapjai is megint felkeltették a befektetők érdeklődését, megint tudtak friss tőkét vonzani, így ezek vagyona 2,2 százalékkal nőtt a hónapban. (Ezekben a termékekben közel 31 milliárd forint fekszik.)

Megfordulni látszik a trend a nyilvános garantált alapoknál is: összvagyonuk tavaly először decemberben nőtt, 0,1%-kal, így az a hónap végén meghaladta a 406 milliárd forintot. Bár az alapokból 1,9 milliárd el is vándorolt, összességében a nyíltvégű garantált alapok nettó már friss tőkét vonzottak decemberben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kötvényalapok a hónap során 4,6 milliárd forint friss tőkét vonzottak, ugyanakkor 1,7 milliárd forint veszteséget szenvedtek el. Ugyan a rövid kötvényalapok vagyona ismét jelentősen, 7,2%-kal nőtt, (ez 8,3 milliárd forint friss tőkéből, és mintegy 230 millió forint hozamból jött össze) de a hosszú kötvényalapok közel 2 milliárd forintos árfolyamcsökkenése mellett ez utóbbi termékekből mintegy 3,7 milliárd forint tőkekivonás is történt a hónapban. A hónap végén a kötvényalapok vagyona 256 milliárd forint volt.

Tovább tart viszont a befektetők hozamrealizálása, és a tőkekivonás is a részvényalapoknál: az elmúlt hónapban 2,4 milliárd forintot vontak ki ezekből a termékekből. Ennek ellenére vagyonuk így is 2,4%-kal nőtt, hiszen piaci teljesítményük újra 10,5 milliárdot hozott a konyhára. Leggyorsabban a fejlődő országokba fektető részvénytúlsúlyos alapok vagyona nőtt.

Általában jó hónapot zártak a kisebb alapkategóriák decemberben: a vegyes alapok vagyona 3,8%-kal, közel 100 milliárd forintra nőtt, ráadásul a tavalyi évben először decemberben új tőke is érkezett ezekbe a termékekbe, összesen 2,7 milliárd forint. Piaci teljesítményük 940 millió forinttal növelte vagyonukat. A 12 egyéb alap vagyona decemberben 0,4%-kal, 22,5 milliárd forintra nőtt. A hónapban mintegy 23 millió forintot vontak ki a befektetők ezekből a termékekből, amelyek viszont mintegy 110 millió forint hozamot értek el. A 25 nyilvános származtatott alap vagyona 4,1%-kal nőtt, december végén 61 milliárd forint volt. Ezek a termékek a hónapban több mint 2 milliárd forint friss pénzt vonzottak, piaci teljesítményük pedig további 360 millió forinttal növelte a vagyonukat.

Címkék: