Mennyit tud rólad a bankod? Többet, mint gondolnád

Pénzcentrum2009. december 16. 12:32

Aki nyitott már bankszámlát, rendelt már bankkártyát, tudja, mennyi adatot kell megadni egy pénzintézetnek, hány igazolványra és igazolásra van szükség, hogy végre aláírhassuk a szerződést. De a bankok sokkal többet tudnak rólunk, mint gondolnád.

Roger Thompson, a vírusirtókat is fejlesztő AVG kutatási vezetője nem is olyan rég nem tudott kijelentkezni a londoni Hilton hotelből, mivel nem volt érvényes a bankkártyája. Egy gyors telefon után kiderült, hogy letiltotta a kártyáját a bank, mivel nem szólt róla - nem is tudta, hogy kellett volna -, hogy a tengerentúlra utazik és ott is használni fogja a kártyát - írta a Network World.

Az igazi döbbenet azonban csak ez után jött. A Wachovia ügyfélszolgálatosai egy sor kérdést tettek fel Thompsonnak, ám nem csak olyanokat, amelyeket korábban megadott a banknak, hanem teljesen személyes dolgokat is. Thompsont hosszasan faggatták kérdésekkel - például a sógornőjéről, akiről nyilvánvalóan nem nyilatkozott a banknak. A bank munkatársa a születési nevén hivatkozott a sógornőre, akinek az életkora, valamint a házassága időtartama is szerepelt a kíváncsi kérdések között.

A Wachovia szakértői szerint csakis "nyilvános forrásból" jutottak információhoz. Thompson szerint azonban az információkat csakis a Facebookon keresztül találhatta meg a bank, ahol a sógornője megtalálható az ismerősei között - a bank azonban nem volt elárulni, gyűjt-e információkat a közösségi szájtokon.

A kínos kérdezz-felelek után a bank visszaállította a hitelkártya érvényességét, Thompson pedig hazautazott a kérdéssel a fejében: ha velem ez megtörténhetett, lehet, hogy megtörténik veled is?

Címkék: