Te mennyit tudsz havonta félretenni? Itt a magyar átlag!

Pénzcentrum2009. október 29. 12:22

Az Erste Bank lakossági megtakarításokról végzett felmérése szerint honfitársaink 60 %-a nagyon fontosnak tartja a takarékoskodást, de ez nem jelenti azt, hogy a régióban mi rendelkeznénk a legmagasabb arányban megtakarításokkal. A kutatás szerint az átlagos havi megtakarítás 14 267 forint Magyarországon.


Sztanó Imre, az Erste Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese

"A pénzügyi válság hatására a pénzügyi kultúra fejlődésével párhuzamosan a megtakarítások egyre nagyobb szerepet kapnak a régió országaiban, így hazánkban is"- mondta Sztanó Imre, az Erste Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az Erste Bank régiós felmérése szerint a legjobb megtakarítók az osztrákok, akik átlagosan havi 43 ezer forintnak megfelelő eurót tudnak félretenni, míg legkevesebbet a románok, akik mindössze 12 ezer forinttal egyenértékű lejt képesek megspórolni.

Hazánkban a megkérdezettek 34 %-ának nincs pénzügyi megtakarítása, ami a megtakarítási hajlandóság növekedése ellenére is rendkívül alacsonynak mondható. A sógoroknál ez az arány alig 3 %, míg a románok 62 %-a, a szerbek 78 %-a nem rendelkezik megtakarítási termékkel.

Az Erste Bank által kezelt lakossági megtakarítások állománya 27 %-kal emelkedett egy év alatt, ennek megfelelően a bank piaci részesedése 80 bázisponttal 7 % fölé emelkedett a szegmensben. Egy év alatt 40 ezerrel nőtt a lakossági és 10 ezerrel a kisvállalkozói ügyfelek száma, a betétek átlagos futamideje a korábban mért 3 hónapról egyre inkább a 6 hónap felé tendálnak.

Címkék: