Durva különbségek a bankok dolgozói juttatásai között

Pénzcentrum2009. október 14. 05:40

Milyen kedvezményes juttatásokat kaphatnak a banki munkavállalók? Mennyibe kerül a bankszámlavezetés a banki ügyintézőknek, és milyen feltételekkel kaphatnak hitelt? A Pénzcentrum egy tucat vezető magyarországi bankot keresett meg az után érdeklődve, hogy a különböző pénzintézetek milyen kedvezményes folyószámlaszámla-, bankkártya-, hitelfelvételi- és valutaátváltási lehetőséget biztosítanak a dolgozóik számára. A  válaszokból kiderül, jelentős eltérések mutatkoznak az egyes bankok között a munkavállalóknak kínált kedvezményes banki szolgáltatások tekintetében.

A pék is csak a legritkább esetben vásárol kenyeret, és a vasutas családja sem fizet a vonatjegyért. A legtöbb szakmának megvannak az apró előnyei, azon termékek és szolgáltatások, amikre egyáltalán nem vagy csak keveset költ az ágazatban dolgozó foglalkoztatott. Nincsen ez másképpen a pénzügyi szférában sem. A banki dolgozóknak sem kell költeni például a bankszámlavezetésre abban az esetben, ha a bank elengedi azt a munkavállalói számára.

A dolgozóknak nyújtott kedvezményes banki szolgáltatások tekintetében három csoportba lehet sorolni a magyarországi bankokat. Az ebből a szempontból legszerencsésebb banki munkavállalók olyan pénzintézeteknél dolgoznak, amelyek minden tekintetben kiemelt egyedi kedvezményeket kínálnak a munkavállalóiknak. Ezt követően azon bankok nyújtják legattraktívabb kedvezményeket, amelyek a velük szerződésben álló vállalatok munkavállalóinak kínált flottacsomagokkal állnak a saját alkalmazottaik rendelkezésére is. A legrosszabb helyzetben pedig azoknál a bankoknál dolgozók vannak, ahol csupán az utcáról betérő ügyfeleknek is járó kedvezményekből lehet "csemegézni".

A cikk sorra veszi az egyes pénzintézetek különböző kedvezményeit fordított sorrendben, a legrosszabbaktól a legjobbak felé haladva. Elöljáróban annyit le kell szögezni, hogy a banki költségek egy átlagember költségvetésében csupán kis tételként szerepelnek, ezért a nagy kedvezményeket nyújtó bankok munkavállalói minden - a cikkben nem tárgyalt - fontosabb javadalmazást (munkabér, cafeteria stb.) összegezve nem feltétlenül járnak jobban azoknál, akik semmilyen egyedi ügyfélkedvezményben nem részesülnek a pénzintézetüknél. Továbbá megjegyzendő, hogy a felmérés nem teljes körű, illetve egyes pénzintézetek nem reagáltak a Pénzcentrum megkeresésére.

A dolgozói kondíciók sereghajtói

A banki kedvezményes kondíciók szempontjából nincsenek kedvező helyzetben a magyarországi Citibank munkavállalói, mivel nem élvezhetnek egyedi bánásmódot a szolgáltatási díjak tekintetében, csupán a mindenkori ügyfélkedvezményekkel élhetnek. Hasonlóan a Citihez, az UniCredit közel kétezer Magyarországon dolgozó munkatársa sem részesül a kedvezményes dolgozói szolgáltatások áldásából.

A középmezőny: OTP; BB

Az ország legnagyobb bankjának, az OTP-nek majdnem 8000 dolgozója a partnercégek alkalmazottainak is értékesített kedvezményes számlacsomagot veheti igénybe. Ennek keretében a bank munkavállalói a szokásos havidíj 50%-áért  igénybevehető "Tempó" számlacsomag kedvezményeivel élhetnek, mint például a díjmentes Maestro/VISA Electron bankkártya és a havonta két ingyenes készpénzfelvétel hazai OTP-s ATM-ből stb. A munkáltatói termékcsomag alkalmazása nem automatikusan történik a banknál, a dolgozónak kell kezdeményeznie az átszerződést. További kiemelt juttatás az OTP-nél a lakásvásárlásra, építésre, bővítésre és felújításra fordítható kamatmentes, de visszatérítendő támogatás.

A Budapest Bank is a vállalati partnerek munkavállalói számára kialakított kedvezményeket kínálja a Magyarországon dolgozó több mint 3000 alkalmazottja számára. Ennek keretében kedvezőbb éves bankkártyadíjat, készpénzfelvételi díjat, mobilbank havidíjat és banki tranzakciós díjat élvezhetnek az alkalmazottak. Ezenkívül a Budapest Bank munkatársai a hitelkártya-adósság után fizetendő kamatokból is kapnak kedvezményt, illetve a pénzintézet személyi kölcsönét vehetik igénybe 1-6%-os kamatkedvezménnyel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legjobb kondíciókat kínáló bankok

A csúcskategória: FHB; KDB; CIB és az osztrák leánybankok

Az FHB-nál a "középmezőny" két bankjához hasonlóan a partnercégek alkalmazottainak kínált flotta számlacsomagokat tették elérhetővé a banki dolgozók számára is, ám a "középmezőnynél" sokkal csábítóbb díjakkal és feltételekkel. Az FHB dolgozói konstrukciójában a számlanyitás és számlavezetés díjtalan, a látra szóló betétekre a jegybanki alapkamat mínusz fél százalékot ad a bank, az átutalási megbízások a netbankon keresztül ingyenesek, a bankfiókokból pedig 30 illetve 50 forintba kerülnek attól függően, hogy bankon belülre vagy kívülre irányul a tranzakció. Lehetőség van továbbá kedvezményes éves díjú MasterCard Standard illetve MasterCard Gold bankkártya igénylésére is, és a belföldi ATM-ekből történő készpénzfelvétel is olcsóbb a szokásosnál.


A magyarországi KDB banknál szintén nagyon ügyelnek dolgozóknak nyújtott banki kedvezményekre. Az ingyenes számlavezetés és a kedvező kamatozású, jegybanki alapkamathoz kötött látra szóló betét mellett. A KDB-nél is van lehetőség ingyenes bankkártya igénylésre, illetve önköltség közeli átutalási díjon tudnak a dolgozók banki tranzakciókat kezdeményezni. Ezen túlmenően a piacinál jóval kedvezőbb kamatozású autó- és lakáshitelt vehetnek fel az alkalmazottak, valamint az adminisztrációs és kezelési költséget is elengedi a bank. A hab a tortán pedig az éves szinten 5000 euró értékig középárfolyamon történő valutaátváltási lehetőség, amivel a vételi/eladási árfolyamon történő átváltáshoz képest közel 2%-ot, évente akár 25 000 forintot is spórolhatnak a bank munkatársai.

A KDB kedvezményes munkatársaknak szóló konstrukcióját, a bank mind a 219 magyarországi munkavállalója igénybe veheti, és a próbaidő lejárta után a bank frissen belépő munkatársaira is kiterjed.

A Pénzcentrum információi szerint a KDB juttatásaihoz hasonló dolgozói banki szolgáltatási csomag van a Magyarországon működő osztrák tulajdonú pénzintézeteknél is, azonban az általunk megkeresett mindkét osztrák bank üzleti titokra hivatkozva elutasította a kérdések megválaszolását. Az ausztriai bankok egy olasz riválisánál, a CIB-nél is széleskörű kedvezményes banki szolgáltatáscsomagot vehetnek igénybe a banki dolgozók, többek közt a kedvezőbb számlavezetési díj, az alacsony kamatokkal folyósított munkáltatói kölcsön, és a kedvezményes dolgozói lízing is a munkavállalók pénztárcáját kíméli.

Címkék: