Tegnap vizsgázott az első új típusú árverés

Pénzcentrum2009. október 8. 12:47

Október 7-én lezajlott a Pintér Aukciósház által meghirdetett első új típusú műtárgy-aukció. A Ház tulajdonosa a várakozásnak megfelelő eredményként értékelte a 14 százalékos leütési arányt, így a most elindított struktúrát ezután is követni kívánják és a jövő hónapban folytatják a megkezdett sorozatot; november 4-én ismét árvereznek.


Tegnap egy új típusú üzleti modell vizsgázott a magyar műtárgy-aukciós piacon. A Pintér Aukciósház által bevezetett elképzelés lényege, hogy a megszokott 20 százalék helyett 15 százalékos jutalékot kell fizetnie számukra mind a beadónak mind pedig a vevőnek. A műtárgy kínálat is vegyes, tehát a korábbi gyakorlattól eltérően a kortárs és klasszikus képzőművészeti alkotások mellett bútorokra, ékszerekre és kiegészítőkre is lehet licitálni. A költségek csökkentése érdekében kizárólag on-line katalógusban szerepelnek az eladásra váró műtárgyak, az aukciókat pedig jóval gyakrabban, havonta rendezik meg.

Pintér Péter tulajdonos az árverést követően elmondta: az aukción a műtárgyak 14 százaléka cserélt gazdát, amely a jelenlegi piaci viszonyokat figyelembe véve jó eredmény. Az aukción a klasszikus tárgyak szerepeltek jobban, a kortár művek iránt kisebb volt az érdkelődés. Az összesítés azt is bizonyítja, hogy Pintér eddigi gyakorlatát folytatva ezúttal sem "kozmetikázta" a leütéseket; kizárólag valós licitek zajlottak. Az elkelt műtárgyak 90 százaléka kikiáltási áron ment el, a további 10 százalékot néhány licitlépcsővel magasabban ütötték le. Ezekből arra következtetnek, hogy ugyan a gazdasági válság nagyon visszaverte a vásárlási kedvet, de azért nem szabad teljesen feladni: a piac mutat életjeleket. Tapasztalataik szerint a gyűjtők beadóként és vevőként is kezdenek megjelenni. Emellett pedig árveréseik olyan beszerzési forrást jelenthetnek, ahol a jelenlegi valós piaci áron lehet vásárolni.

Ezek miatt is döntöttek úgy Pintérék, hogy folytatják a most megkezdett sorozatot az új szisztémával és november 4-én, azt követően pedig ezen túl minden hónap első szerdáján megrendezik aukciójukat, amelyek mellett kiemelt figyelemmel koncentrálnak majd a nagy téli árverésre, melyre decemberben kerül sor.

Címkék: