Megmondjuk a tuti üzletet: fektess borba!

Pénzcentrum2009. szeptember 23. 05:55

A jó bor nem csak finom, de befektetésnek is megteszi. Persze a boroknak - akárcsak a részvényeknek is csökkenhet az árfolyama, de hosszútávon megéri, a veszteségeket pedig - ha más nincs - le lehet inni.

Egyes vélemények szerint egy jól összeállított borportfólió akár 30 százalékos hozammal is kecsegtethet az évek folyamán. De a visszafogott adatok alapján is összejöhet az évi 10-15 százalék: a Decanter borindex például 1996 és 2004 között 14 százalékos átlagos éves hozamot produkált. Igaz, tavaly viszont esett a korábbi évekhez képest, ám a rövidebb távú mutatók szerint a korrekció máris megállt és az idei év végén ismét a portfólió drágulását könyvelhetik el a borbefektetők.


Persze egy olyan bornak, amit érdemes befektetésként kezelni, megkérik az árát. Az árak 40-50 ezer forintnál kezdődnek, a komolyabb borok ára több százezer forint is lehet. A jó borokat ráadásul nem érdemes otthoni pár tízezer forintos borhűtőben tárolni, inkább egy megfelelő pincében helyet kell bérelni nekik. De megéri, hiszen egy-egy jól sikerült évjáratból származó bor ára akár meg is duplázódhat néhány év alatt.

A kezdő borgyűjtők számára érdemes lehet ellátogatni egy környékbeli borszaküzletbe, hogy kikérjék az eladók véleményét. (Szerencsére itthon is egyre több a jó borszaküzlet.) Érdemes ezen felül a borszakértők írásait is nézegetni, amire például Robert Parker a 100 pontos listáján legalább 90 pontot ad, annak szinte biztosan emelkedik majd az ára az évek folyamán - már csak a sznobhatás miatt is. Alapszabály, hogy a kevesebb a több, vagyis nem érdemes sok üveg gyenge bort vásárolni, inkább legyen csak néhány üveg, de az igazán jó. Persze akármilyen jó is egy bor, az évtizedek során eljut arra a pontra, amikor már tényleg el kell fogyasztani, vagyis végül minden bor árfolyama a nulla felé tendál, addig azonban nagyon is szépen lehet rajta keresni. Ha valaki azonban mégis az értékes bor elfogyasztása mellett dönt, a Decanter magazin oldalain borvidék alapján tájékozódhat, tartogassa, vagy inkább megigya a bort.

Címkék: