Lakástakarékok: akciózik az OTP, optimista a Fundamenta

Pénzcentrum2009. augusztus 28. 16:02

Az országgyűlés által elfogadott módosítások értelmében megszűnt a 8 éves futamidejű lakástakarékpénztári szerződések szabad felhasználásának lehetősége. A változás a 2009. július 01-je előtt kötött szerződésekre nem vonatkozik.

Korábban a 8 éves konstrukció választása esetén nem kellett a lakáscélú felhasználást igazolni, bármi másra fel lehetett használni a megspórolt összeget. Az új szabályozás szerint csak akkor jár az állami támogatás, ha a takarékoskodó lakáscélra használja fel a megtakarítását.

A július 1-je előtt megkötött 8 éves szerződéseket nem érinti a változtatás, azok a lejáratkor szabadon felhasználhatók. A 30 %-os állami támogatás és a kamatadó-mentesség feltételei továbbra is érvényben maradtak. Az évi max. 72 ezer forintos állami támogatást havi 20 ezer forint megtakarítása esetén lehet igénybe venni.

OTP-LTP:

Az OTP akcióval válaszolt a szigorításra: 2009. szeptember 18-ig legalább havi 10 ezer forintos betételhelyezés esetén díjmentesen (100 %-os számlanyitási díjkedvezménnyel) köthető lakáselőtakarékossági szerződés. 10 ezer forint alatti betét esetén a kedvezmény mértéke 50 %.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fundamenta-Lakáskassza:

A Fundamenta szerint a változás hatására tovább erősödik a lakás-takarékpénztáron keresztül nyújtott lakáscélú támogatási forma, hiszen miközben gyakorlatilag minden egyéb, lakáscéllal kapcsolatos állami támogatás megszüntetésre került, a lakás-takarékpénztári tevékenységet érintően más változás nem történt, vagyis az eredeti célnak megfelelő konstrukciók változatlan formában megmaradnak.

Címkék: