Egyszeri segély és méltányossági emelés nyugdíjasoknak

Pénzcentrum2009. augusztus 24. 10:02

A gazdasági válság kedvezőtlen hatásainak tompítását célzó intézkedések között módosították a nyugdíjasok részére nyújtható méltányossági nyugdíjemelés és egyszeri segély engedélyezésének feltételeit is, amely pozitív változást jelent mind a jogosultak körét, mind az egyszeri segély összegét tekintve.

Az intézkedés hatására a nyugdíjasok számára a kivételes méltányosságból odaítélhető egyszeri segélynél és a méltányossági nyugdíjemelésnél a jövedelmi határ és az egyszeri segély összege a nem nyugdíjasokra vonatkozó ún. krízistámogatáshoz közelít.

Méltányossági nyugdíjemelés engedélyezhető a nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő vagy rokkant személy, illetve árva, továbbá a fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegy esetében, ha nyugellátása és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdésének i) pontjában megjelölt rendszeres pénzellátásának együttes havi összege nem haladja meg a 65 ezer forintot.

Rendkívül indokolt esetben az ONYF főigazgatója engedélyezheti a nyugellátás méltányosságból történő emelését, ha a nyugellátás és a rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 75 ezer forintot.

Az egyszeri segélyt kérelmező személynek a kérelmében nyilatkoznia kell a havi jövedelméről is.

Egyszeri segély évente csak egy alkalommal állapítható meg. Minimálisan engedélyezhető összege 10 ezer forintról 15 ezer forintra emelkedett. Nem haladhatja azonban meg az öregségi nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegének másfélszeresét, rendkívül indokolt esetben az öregségi nyugdíj jogszabályban meghatározott - évközi emelésekkel növelt - legkisebb összegének háromszorosát. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A méltányossági nyugdíjemelés és egyszeri segély iránti kérelem - "KÉRELEM-ADATLAP" nyugellátás méltányossági alapon történő emeléséhez, illetve "KÉRELEM-ADATLAP" egyszeri segély igényléséhez elnevezésű nyomtatvány benyújtásával - a lakóhely szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál terjeszthető elő. A kérelem megalapozásához célszerű iratokat (temetkezési számla, rendkívüli kiadást igazoló irat, háziorvosi, szakorvosi, kórházi igazolás, illetve orvosi szakvélemény stb.) csatolni.

A nyomtatványok a nyugdíjbiztosítási szervek ügyfélszolgálati egységénél szerezhetőek be, illetőleg letölthetőek az ONYF honlapjáról.

Címkék: