Tovább szelídült a nyugdíjas-infláció

Pénzcentrum2009. augusztus 12. 09:47

A nyugdíjasok inflációs kosarának indexe júniushoz képest ugyan fél százalékponttal emelkedett az előző hónapban, ám jóval elmaradt a teljes árindex 1,3 %-os dinamikájától, az egy évvel korábbi adathoz mérten 5,7 %-kal áll magasabban, míg júniusban 5,1 %-nál tartott.

Az utóbbi 6 esztendőben a nyugdíjas-infláció indexe - néhány hónap kivételével - tartósan magasabb volt az általános infláció mértékénél, aminek a fő oka az eltérő kosártartalom. A fogyasztói és a nyugdíjas-árindex közötti különbség 2008 nagy részében egy százalékpont alá csökkent, majd tavaly decemberben 3,4 százalékpontra ugrott, 2009 első félévében pedig 1,5 százalékpont körül mozgott, júliusban viszont 0,6 százalékpontra szűkült és a következő hónapokban a különbség tovább mérséklődhet.


Nyugdíjas fogyasztóiár-index (%) (Forrás: KSH, Napi; előző év azonos hó=100)

A nyugdíjasok ugyanis az aktív háztartásokhoz képest ritkábban vásárolnak ruházkodási és tartós fogyasztási cikkeket, amelyek árai az inflációtól elmaradó mértékben emelkednek vagy éppen hosszú távon csökkennek.

Fogyasztásukban ugyanakkor nagyobb súlyt képviselnek az élelmiszerek, az egészségügyi szolgáltatások, a gyógyszerek, valamint a rezsikiadások.

Az energiaárak ez utóbbiba tartoznak, az élelmiszerárak emelkedése pedig korábban az infláció másik fő hajtóereje volt - mindezek miatt a következő hónapokban a mérséklődő pénzromlásnak végre a nyertesei lehetnek a nyugdíjasok, azaz számukra az általánosnál nagyobb lehet a várható inflációcsökkenés.

Címkék: