Tömeges visszavándorlás indulhat a tb-be

Világgazdaság2009. augusztus 12. 09:32

Szeptember végéig kell megérkeznie a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) tájékoztatójának a társadalombiztosítási rendszerbe történő visszalépésről ahhoz a mintegy 160 ezer pénztártaghoz, akik tavaly év végéig betöltötték az 52 életévüket, és önként, vagyis nem pályakezdőként váltak annak idején magán-nyugdíjpénztári taggá.

A kasszák szerint várhatóan a jogosultak legkevesebb 50 százaléka kilép a kasszákból, sőt az OTP-nél akár 80 százalékot sem tartanak kizártnak. Az idősebbek - mivel nekik egyértelműen megéri - valószínűleg visszalépnek majd a tb-be. Az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár néhány hete tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozták: 57 év fölött már szinte mindenki jobban jár, ha lemond az egyéni megtakarításról az állami nyugdíj javára, a múlt év veszteségét ugyanis a nyugdíjig hátralévő öt évben már nagyon nehéz lenne visszapótolni. Az ennél fiatalabbaknak azonban már érdemes lehet számolgatni.

A Világgazdaság által megkérdezett kasszák közölték: hogy nehogy elfogultsággal vádolják őket, ők maguk nem tesznek közzé kalkulátorokat, szeretnék, ha ezt a feladatot a pénzügyi felügyelet végezné el. A pénztárak előzetes becslései szerint egyébként azoknak hoz ki jobb eredményt a pénztárban maradás esetére a program, akik sok járulékot fizettek be az elmúlt tíz évben, s így komoly mennyiségű megtakarítást halmoztak fel. Az Axa számítása szerint például egy 52 éves pénztártagnak valószínűleg akkor éri majd meg maradni, ha legalább 3-3,5 millió forintja van az egyéni számláján. A viszonylag kevés járulékot fizetők, köztük a rendszer "potyautasai", viszont valószínűleg jobban járnak, ha visszatérnek a társadalombiztosítási rendszerbe.

Címkék: