60 milliárdos mínuszban a nyugdíjkassza

Pénzcentrum2009. július 27. 10:02

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a nyugdíjbiztosítási alap tárgyévi bevételeit és kiadásait tartalmazó, a 2009 januárjától júniusáig terjedő időszakra vonatkozó konszolidált mérlegét. A költségvetési bevételek és kiadások 60,3 milliárd forintos negatív egyenlege a mérlegfőösszeg 2,01 %-ának felel meg.

Költségvetési bevételek

A bevételi oldalon szereplő tételek többsége az időarányosan megfelelőnek mondható 46-54 % közötti sávban található, ez alól kivételt képeznek a késedelmi pótlékok, bírságok (61,69 %), a vagyongazdálkodás (22,73 %) és a működési célú bevételek (86,26 %).

A munkáltatók és a biztosítottak által fizetett járulékok teszik ki az összes bevétel 75,65 %-át, a fennmaradó rész zömét a központi költségvetési hozzájárulások adják, amit az egyéb járulékok és az egyéb bevételek egészítenek ki.

Költségvetési kiadások

A költségvetési kiadások tekintetében 2,01 százalékponttal magasabb az előirányzatok teljesítése, ez okozza a bevételek és a kiadások negatív egyenlegét. A múlt hónapban az öregségi nyugdíjak terhére végrehajtott átcsoportosítást visszavonták és visszaállították az eredeti állapotot, ennek ellenére az előttünk álló időszakban a kiadások további átcsoportosítására számítunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 13. havi nyugdíj második részletére előirányzott 83,5 milliárd forintos összeg felszabadul, ami vagy a bevételi terveket is csökkentheti, vagy az egyéb kiadási tételek között kerülhet felosztásra. Az öregségi (49,30 %), a rokkantsági (48,70 %) és a hozzátartozói nyugellátásra kifizetett összegek (49,65 %) időarányosan a megfelelő sávban mozognak. Ugyanakkor az egyösszegű méltányossági keret 78,85 %-ban felhasználásra került.

Vissza a főoldalra!

Címkék: