Lebukott a "kazánház": 28 milliárdot csaltak ki ügyfeleikből!

Pénzcentrum2009. július 9. 11:02

Az amerikai hatóságok tegnap letartóztatták a Sky Capital brókercég hat egykori vezetőjét, akik 140 millió dollárral (28 milliárd forint) rövidítették meg ügyfeleiket, ebből finanszírozva magánrepülőiket, luxus hoteleiket, de még luxus kurváikat is.

Büntető eljárást indítottak a cég alapítója, Ross Mandell, elnöke, Stephen Shea és négy brókere ellen, akiket túlzott kereskedéssel gyanúsítanak. A nyomozóhatóságok szerint a cégnél dolgozó brókereknek, az úgynevezett "no net sales" policy értelmében tilos volt úgy eladási megbízást teljesíteniük, hogy közben ne kötnének egy vételi ügyletet is.

A vádemelésre három évvel azután került sor, hogy az FBI kivonult a Sky Wall Street-i irodaházába.

Az egykor a londoni tőzsdén is jegyzett brókercég a részvénypiaci átverés egyik legtipikusabb formáját, az úgynevezett "boiler room"-ot - magyarul kazánház - alkalmazták ügyfeleik átejtésére. A szélhámosok irreális hozamot ígérve, minél nagyobb összegek befektetésére igyekeznek rávenni hiszékeny ügyfeleiket.

Általában olyan papírokat ajánlanak, amik alacsony forgalmúak, és az elemzések sem készülnek róluk, de a szélhámosok azt állítják, bennfentes információk állnak birtokukban, miszerint a részvény árfolyama szárnyalni fog.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A céljuk általában az, hogy minél több ügyletet megkössenek, így a tranzakcióért járó jutalékot maximalizálják.

Ha a vádak igaznak bizonyulnak, akár 25 év börtönre is ítélhetik őket, valamint 5 millió dollár pénzbüntetésre. Mandellnek egyébként volt már hasonló ügye, 1995-ben egyszer már eltiltották a kereskedéstől, továbbá elismerte azt is, hogy kokain, illetve alkoholfüggősében szenved.

Címkék: