Tanulhatsz Amerikától: ők már tudnak spórolni!

Pénzcentrum2009. július 6. 15:02

Úgy tűnik az amerikaiak villámgyorsan alkalmazkodtak az új gazdasági helyzet adta kihívásokhoz, legalábbis egyre többen viselkednek felelősen a pénzügyeiket tekintve. Magas betéti kamatok + drága hitelek = visszafogott vásárlás.

Az Egyesült Államokban egyre többen döntenek úgy, hogy a legújabb megvásárolható ketyerék helyett a hosszú távú pénzügyi biztonságot helyezik életük fókuszába. Idén májusban az átlagos betéti kamat 6,9 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 0 százalékról. Ilyen magas kamattal utoljára 1993-ban találkozhattak az amerikaiak.

Ennek köszönhetően az amerikaiak nekiálltak spórolni, a számadatok szerint egész hatékonyan. A munkaügyi statisztikai hivatal adatai szerint például a kaliforniai San Joséban 11,2 százaléka a munkát keresők, de nem találók aránya, ám eközben a lakosok átlagosan a jövedelmük 11,5 százalékának megfelelő hitelkártya-tartozást halmoztak csak fel, ami amerikai viszonylatban igencsak alacsony arány.

A hitelkártya-tartozások jövedelemhez viszonyított aránya ezzel szemben Los Angelesben 16,8, Miamiben pedig 22,6 százalék. A legalacsonyabb rátával 11,4 százalékkal Washington DC büszkélkedhet. A Forbes által megkérdezett közgazdász, Alice M. Rivlin szerint a jelenség magyarázata igen egyszerű: a kormányzati szférában dolgozók ugyanis jellemzően konzervatívabbak a pénzügyeiket illetően, mind a befektetéseket, mind a költekezési hajlandóság tekintetében.

Címkék: