Elképesztő magyar csúcsnyugdíjak: akik nem imádkozva várják a postást!

Pénzcentrum2009. május 4. 05:55

Havi félmillió felett a rekorder Mint arról korábban beszámoltunk hazánkban minden huszadik nyugdíjas havi ellátási összege meghaladja a 150 ezer forintot. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy mekkorák a magyarországi csúcsnyugdíjak, hányan részesülnek kivételesen magas havi ellátásban.

Az öregségi nyugdíj összegét az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján kell megállapítani. A kiugróan magas összegű nyugdíjak szinte minden esetben messze az öregségi nyugdíjkorhatár fölött, általában 70-80 évesen igénybe vett öregségi nyugdíjak.

Az érintett személyek korhatáron túl is sokáig dolgoztak, ennek megfelelően összességében igen hosszú, legtöbbször 50 évnél több, tiszteletre méltó szolgálati időt értek el - közölte szerkesztőségünkkel az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szakértője.

Amint az a táblázat is mutatja, 150 ezer forint feletti ellátásban összesen közel 151 ezer nyugdíjas részesült januárban. 300 ezer feletti ellátást 616-an kaptak, a négyszázezer feletti nyugdíj pedig 73 honfitársunk kiváltsága. Félmillió forint feletti ellátásban mindössze hatan részesültek.

Korábban: Mennyiből él ma egy nyugdíjas Magyarországon? Elgondolkodtató számok!

Az ilyen esetekben az úgynevezett nyugdíjskála már a nyugdíjalap 95-100 %-ában határozza meg az induló nyugdíj összegét, vagyis a nyugdíj eleve eléri vagy megközelíti a beszámított keresetek személyi jövedelemadóval csökkentett színvonalát. Kiugróan magas összegűvé azonban ezeket a nyugdíjakat az teszi, hogy a törvény nyugdíjtöbbletet (bónuszt) biztosít minden olyan esetben, amikor a biztosított a nyugdíjának megállapíttatása nélkül tovább dolgozik, szolgálati időt szerez.

A bónusz mértéke az illetőre vonatkozó korhatár fölötti minden munkában töltött (és járulékfizetéssel megalapozott) hónap után az egyébként járó nyugdíj 0,5 %-a (vagyis évi 6 %-a). A legnagyobb összegű magyar nyugdíjak esetében ez a korhatár fölötti időszak elérheti, sőt meg is haladhatja a 15-20 évet, tehát a bónusz mértéke 100 % fölötti is lehet (van rá példa, hogy 130 % feletti).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennek megfelelően az egyébként járó nyugdíj összegét megduplázza, vagy még ennél is nagyobb mértékben növeli. Természetesen a legnagyobb nyugdíjak esetében a nyugdíj összege a bónusz nélkül is magas az igen hosszú szolgálati idő és a beszámított, általában magas átlagkereset miatt, de a bónusz nélkül nem keletkezne kiugróan magas összegű nyugdíj.

A kiugróan magas nyugdíjak ára tehát az igen magas életkorban történő nyugdíjba-vonulás, vagyis az aktív életszakasz, a munkavégzés, a járulékfizetés és a szolgálati idő-szerzés erős megnyújtása, ennek megfelelően a nyugdíjas életszakasz várható lerövidülése.

Korábban: Erre mikor csapnak le a bankok? Tálcán kínálunk 1,75 millió nyugdíjast!

Minimálbér, volarizáció, degresszió, egyéb tényezők

Címkék: