Nem kell a szülőknek a babakötvény

Világgazdaság2009. április 30. 10:17

Még mindig csak nagyjából minden ötödik megszületett gyermeknek nyitnak valamelyik banknál vagy a Magyar Államkincstárnál (MÁK) Start számlát a szülei.

2008 első tizenegy hónapjában nagyjából 19 ezer Start számlát nyitottak meg Magyarországon, ez alig különbözik az egy évvel korábbi mennyiségtől. Az átlagos befizetési összeget, illetve a megtakarítási "fegyelmet" tekintve eltérőek az egyes bankok tapasztalatai. A Budapest Banknál jelenleg 57 ezer forint az átlagos évi befizetés, míg az UniCreditnél ennek többnyire a dupláját helyezik el az ügyfelek. Az Ersténél is az utóbbihoz hasonló a helyzet, hiszen egyre magasabb a maximális összeget - évi 120 ezer forintot - elhelyező szülők aránya. A rendszeres megtakarítást nem alkalmazó ügyfelek súlya a lapunknak nyilatkozó bankok közül a CIB-nél és az OTP-nél a legalacsonyabb, előbbinél hozzávetőlegesen 5 százalékos. (Az OTP-nél az alacsony arányt azzal magyarázták, hogy a bank az átlagosnál jelentősebb kamatot fizet a befizetések után: 1000 és 5000 forint közötti havi befizetésnél a mindenkori jegybanki alapkamat mínusz egy százalék hozamot, az 5000 forint felettinél pedig az irányadó ráta mínusz fél százalékot biztosít a hitelintézet.) Ezzel együtt akadt olyan piaci szereplő is, amelynél a számlabirtokosoknak csak nagyjából a fele helyez el minden hónapban megtakarítást.

A viszonylag szolid érdeklődés a Start számlák kamatainak tükrében nem túlságosan meglepő, hiszen az egyszerű lekötött forintbetéteknél jelenleg elérhető, bőven két számjegyű kamatokhoz képest igen szolidak a kínált hozamok. Igaz, az egyes bankok ajánlatai között is nagy a szórás: van olyan hitelintézet, amely 60 ezer forint fölötti egyenlegnél 6,5-7 százalékos éves kamatot hajlandó jóváírni a számlán, ám akadnak kilenc százalékot meghaladó kamatajánlatok is. A konstrukciót ugyanakkor több takarékszövetkezet is a kínálatában tartja, s náluk előfordul 14 százalékos éves kamatról szóló ajánlat is, a MÁK Start számlás ügyfelei pedig választhatnak bármelyik állampapír közül.

Az állami támogatást figyelembe véve viszont a babakötvény már nem is olyan rossz befektetés: az évi maximum 120 ezer forintos befizetéshez képest az alapesetben 6000 forintos jóváírás jelentős többletet hoz, és nem árt figyelembe venni azt sem, hogy a Start számlák mentesek a kamatadó alól is. (A Start számla vezetésének díja sem vállalhatatlan: évente legfeljebb az átlagos állomány egy százaléka lehet.)

Címkék: