Műkincs-perek: az ügyvédek húzzák a legnagyobbat!

Világgazdaság2009. április 27. 09:30

A második világháború alatt elkobzott műkincsek visszaszolgáltatása még napjainkban is folyik, amely az eredeti tulajdonosok leszármazottai szemszögéből ugyan jogos követelésnek számít, azonban az ügyüket képviselő ügyvédek is legalább olyan jól járnak, amit többen nehezményeznek.

Egy brit művészettörténész, Norman Rosenthal kijelentése, miszerint be kellene szüntetni a műtárgy-restitúciót, meglehetősen nagy port kavart, főként Németországban, ahol maga a kulturális miniszter sietett magyarázatot adni, és kijelenteni: Berlin továbbra is kitart a holokauszt áldozataitól elrabolt műkincsek visszaszolgáltatása mellett.

A brit szakember kijelentése már csak azért is meglepő, mert anyai ágon pozsonyi zsidó családból származik, tehát személyesen is érintett az ügyben, ennek ellenére úgy látja, a műtárgyakat már úgyis csak a gyerekek, unokák vagy egyéb leszármazottak kaphatják meg, amit legtöbb esetben azonnal értékesítenek, ahol az ügyvédek gyakran az eladási ár 50 százalékát is zsebre teszik. Ráadásul azáltal, hogy közgyűjteményekből magánkézbe kerülnek a tárgyak, hozzáférhetetlenné válnak a nagyközönség számára.

A legutóbb múlthéten jelentette be Linz polgármestere, hogy vissza kívánják szolgáltatni jogos tulajdonosa örökösének Gustav Klimt Ria Munk című festményét, melyet mintegy 15 millió euróra becsülnek.

Hazánkban a Herzog-örökösök pere kavart port, melynek ügyében Hillary Clinton személyesen hívta fel Göncz Kingát, hogy bármilyen ítélet szülessen is, mindenképp szolgáltassuk vissza a festményeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A híres műgyűjtő, Herzog Mór Lipót unokája, az USA-ban élő Marhta Nierenberg tíz nagyértékű festményt követel a magyar államtól, azonban 2005-ben a bíróság úgy döntött, hogy csak egy El Greco-t kaphat vissza, ami ellen mindkét fél fellebbezett. Tavaly áprilisban a Fővárosi Ítélőtábla visszautasította a követelést, de az örökös ezt nem fogadta el, így nemzetközi fórumon próbál most jogorvoslatot szerezni.

Címkék: