Mehet az állami garancia a bankoknak

Pénzcentrum2009. április 16. 08:15

4,5 hónapos csúszással megjelent az a kormányrendelet, amely szabályozza, hogy a pénzintézetek milyen feltételek mellett kérhetnek állami garanciát hitelfelvételeikhez.

A parlament még 2008 decemberében fogadta el a bankmentő csomag néven elhíresült törvényt, amely az IMF-hitelre alapozva 300 milliárd forintos keretet nyitott állami kölcsöntőke nyújtására a hazai pénzintézetekben, illetve hasonló mértékű forrást biztosít a hazai bankok hitelfelvételeinek garantálására.

Míg az állam már 3 banknak is adott kölcsöntőkét, addig egyetlen garanciavállalásra sem került sor, mert a végrehajtási rendelet nem jelent meg. Ennek mostani pótlásával már bármely hazai bank kaphat a külföldi hitelfelvételhez állami garanciát.

A bankok az Államadósság Kezelő Központnak nyújthatják be a garanciakérelmeket, azt a PSZÁF és az MNB véleményezi, aminek alapján a pénzügyminiszter hozza meg a döntést. Neki kell megvizsgálnia, hogy a hitelszerződésben az állami garancián túl egyéb biztosítékot is kikötöttek-e. Amennyiben a garanciaigények meghaladják a törvényben megszabott felső maximumot, a pénzügyminiszter gazdaságpolitikai megfontolások alapján dönt a sorrendről.

Címkék: