Nyugdíj-razzia előtt tisztázzuk a legfontosabb kérdéseket!

Pénzcentrum2009. március 26. 11:00

Az ismételt jogsértés 200 ezer forintba is kerülhet! Mint arról a múlt héten beszámoltunk az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság is megkezdte az ellenőrzéseket. A vizsgálatok leginkább a biztosítottak érdekeit szolgálják, a hatályos jogszabályi előírások alapján segítik a nyugdíjbiztosítási adatok nyilvántartásba vételét, a nyugdíjjogosultsághoz, valamint a nyugellátások, a nyugdíjbiztosítás igazgatási szerveinek hatáskörébe utalt más ellátások megállapítását.

Korábban: Bekeményített a nyugdíjbiztosító: már nem csak az APEH ellenőriz!

Az ellenőrzötteket érintő leggyakrabban felmerülő kérdések megválaszolásában az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt az olvasók segítségére.

Kérdés: A régi szomszédok felhívtak, hogy nyugdíjbiztosítási ellenőrök jártak az előző lakásomnál. Van ezzel kapcsolatban valamilyen tennivalóm?

ONYF: Az ügyfélnek ebben az esetben a korábbi lakcíme szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság Ellenőrzési Osztályával kell  felvenni a kapcsolatot, ahol tájékoztatni fogják arról, hogy milyen ügyben keresték. Az elérhetőségekről az igazgatóság honlapján tájékozódhat.

Kérdés: Az ellenőrzésről készített jegyzőkönyvet megkaptam. Az aláírt példányokat vissza kell-e küldenem az igazgatóságra?

ONYF: Az ide vonatkozó jogszabály szerint a hatósági ellenőrzés megállapításairól, nevezetesen a nyugdíjbiztosítási feladatok ellátásával kapcsolatban végzett vizsgálatról jegyzőkönyvet vagy hivatalos feljegyzést kell készíteni. Amennyiben az nem a helyszínen készül, tartalmát úgy kell megismertetni az ellenőrzöttel, hogy azt részére postai úton meg kell küldeni. A jegyzőkönyv egy példánya az ellenőrzöttnél marad, ezért aláírást követően a többi példányt vissza kell juttatni az igazgatóságra.

Kapcsolódó cikk: Mennyiből él ma egy nyugdíjas Magyarországon? Elgondolkodtató számok!

Kérdés: A volt munkatársam nyugdíjügyében tanúként idéztek be. A tanúmeghallgatás során milyen okmányokat kell rendelkezésre bocsátanom?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

ONYF: Abban az esetben, ha a nyugellátás elbírálásához szükséges adatok a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek nyilvántartásában hiányosan, eltérő tartalommal vagy nem állnak rendelkezésre, az ellátást igénylő ügyfél a szolgálati időt egyéb hitelt érdemlő módon, tanúval is igazolhatja. A tanú nevét, lakcímét a nyugellátást igénylő közli az igazgatósággal. A meghallgatni kívánt személyt a tanúmeghallgatás időpontjáról a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv ellenőrzési szakterülete előzetesen értesíti.

Egyidejűleg felhívja a figyelmét arra is, hogy a meghallgatásra a személyazonosításra alkalmas okmányát (személyazonossági igazolvány, útlevél, jogosítvány stb.), ha már nyugellátásban részesül, az ellátást megállapító határozatát, továbbá minden olyan bizonyítékként értékelhető okmányát (pl.: foglalkoztatásra irányuló szerződés, kinevezési okmány, munkakönyv, munkalap, bérnyilvántartás, társadalombiztosítási igazolvány) vigyen magával, amellyel a volt munkatársát érintő időtartam bizonyítható.

Kérdés: A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervtől idézést kaptam, melyben kérték, hogy az idézésben megjelölt időpontban jelenjek meg és hozzam magammal a kért dokumentumokat. Mi a teendőm?

ONYF: Az idézett személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet képviselője az idézésnek köteles eleget tenni az idézésben közölt időpontban és helyen, valamint a kért dokumentumokat köteles magával vinni. Amennyiben a megjelölt időpontban akadályoztatva lenne, azt az igazgatási szerv szakellenőrzési területe felé az idézésen megjelölt címen, illetőleg telefonszámon, fax számon, vagy email címen jelezni kell.

A jogszabály kimondja, ha az idézett személy az idézésnek nem tesz eleget, vagy meghallgatása előtt az eljárás helyéről engedély nélkül távozik, távolmaradását, eltávozását nem igazolja mulasztási bírsággal sújtható. A mulasztási bírság kiszabató összegéről a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény rendelkezik. Ez alapján 10 - 100 ezer forintig terjedő, a jogsértés egy éven belüli ismételt megállapítása esetén 200 ezer forintig terjedő bírság szabható ki.

Fellebbezés, egyéb kötelezettségek

Címkék: