6%-os fix kamatozású devizakötvények a Citibanktól

Pénzcentrum2009. március 12. 16:15

Újszerű termékkel lépett a kötvénypiacra a Citibank. Márciustól 5-től a magyarországi kisbefektetők is elérhetik a bank által forgalmazott legújabb euró- és dollár alapú devizakötvényeket, amelyek egyedisége abban rejlik, hogy most először ezek a termékek nem indexáltak.

Azaz a kötvények kamatozása semmilyen piaci mutatóhoz nincs kötve: mind az euró-, mind a dollárkötvények éves szinten 6%-os fix kamatot fizetnek. A kötvények kibocsátója a Citigroup egyik leányvállalata, a Citigroup Funding Inc., míg a garanciavállalója a Citigroup Inc.

A hazai Citibank évek óta majdnem minden hónapban kínált valamilyen, részvényindexekhez vagy más piaci mutatókhoz kötött, a garantált alapokhoz hasonlóan működő kötvényt. A magyar Citibank jelenleg a Citigroup különböző leány vállalatai és partnerei által kibocsátott kötvények forgalmazásában vesz részt, általában havi 1-2 ajánlattal, hozzávetőlegesen havi 500-1000 millió forint- vagy deviza értékben.


Devics Éva (Forrás: proactive.hu)

Mint Devics Éva, a Citibank betéti és befektetési termékekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, a bankok sorozatos kötvénykibocsátásai a jelenlegi gazdasági helyzetben egyszerűen magyarázhatóak: a bankközi hitelezés volumenének lecsökkenése és a kockázati felárak növekedése miatt fordulnak a pénzintézetek a lakosság felé, relatíve olcsóbb forrást keresve.

A statisztikák is azt mutatják, intenzíven növekszik ennek az értékpapírtípusnak a népszerűsége: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2008-ban mintegy 500 milliárd forinttal, 2700 milliárd fölé bővült az állomány.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A banki kötvények biztonságos befektetési formának számítanak, ennek ellenére ez idáig nem igazán volt népszerű a hazai kisbefektetők körében. Az MNB statisztikái szerint az ilyen értékpapírokat főleg a külföldi intézményi befektetők jegyzik le, a hazai háztartások tulajdonában az összes lejegyzett kötvény mennyiségnek mindösszesen 9 százaléka van.

A pénzintézetek szakemberei szerint sem az átlagemberek terméke a banki kötvény. Devics Éva szerint elsősorban azok a magánügyfelek élnek a kötvényvásárlás lehetőségével, akik egyrészt nyitottabbak a szofisztikált befektetésekre, másrészt pedig diverzifikálni szeretnék megtakarításaikat.

Címkék: