Ciki lesz a készpénz: tarolni fog a mobilfizetés!

Pénzcentrum2009. március 6. 08:30

A néhány napja bejelentett mobilparkolási szolgáltatással autópálya-matricát, újság-előfizetést is lehet vásárolni, de - a mobilszolgáltatók és az FHB együttműködésének köszönhetően - akár postai csekkjeiket is befizethetik a mobiltelefonnal rendelkezők. Az Első Mobilfizetési Elszámoló (EME) Zrt. várakozásai szerint a rövidesen számos további terméket és szolgáltatást - például a közüzemi számlákat és taxik viteldíját - is ki lehet majd egyenlíteni mobillal - mondta a társaság marketingért felelős vezetője, Roder Judit.

A társaság a közlekedési vállalatokkal is tárgyalásokat folytat a mobilfizetés bevezetéséről. Az első ilyen szolgáltatást Magyarországon még február elején vezette be a Pécsi Közlekedési Zrt. A helyi járatokra 30, illetve 120 percre szóló jegyeket, valamint havi bérletet is vásárolhatnak a mobil-előfizetők. A pécsi szolgáltatást üzemeltető Hedz Magyarország Kft. bankkártya-alapú iziSHOP szolgáltatása keretében parkolást, autópálya-matricát és utasbiztosítást is lehet mobiltelefonról fizetni - ám itt bankkártyás fizetéssel kombinált megoldás is van.

A Fővárosi Közgyűlés még 2007 decemberében döntött a telefonról megvásárolható BKV-jegy bevezetéséről: a korábbi tervek szerint az idei második negyedévtől lehetne mobiljeggyel utazni Budapesten. Érdeklődésünkre a közlekedési vállalatnál csupán annyit közöltek, hogy jelenleg is tartanak az előkészítő munkálatok, a cég szándékai szerint a szolgáltatást a lehető legtöbb platformon, tehát sms-ben és wapon is elérhetővé teszik majd.

Az EME és mobilszolgáltató partnerei bíznak abban, hogy a 2013-ra jósolt globális mobilfizetési hullám Magyarországon is érzékelhető lesz. A társaság szerint a napokban bejelentett mobilparkolási szolgáltatás jó eszköz lehet, hogy a mobiltelefonos fizetés széles körben ismertté és elterjedtté váljék. A mobilparkolási szolgáltatást az autósok 35 %-a veszi igénybe jelenleg, de a várakozások szerint ez az arány néhány éven belül 75 %-ra nőhet.

Címkék: