2009-es nyugdíjszámok! Mit tartogat az idei év?

Pénzcentrum2009. február 20. 10:00

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatót adott ki a nyugellátások és a baleseti járadék januári emeléséről, a 2009-ben megállapításra kerülő nyugellátások minimum összegeiről, valamint az idén esetékes korrekciós célú nyugdíjemelés mértékéről.

Idén január elsejétől a korábban megállapított öregségi nyugdíjak, a rokkantsági nyugdíjak, a baleseti rokkantsági nyugdíjak, az özvegyi és szülői nyugdíjak, az árvaellátások és a baleseti hozzátartozói nyugdíjak 3,1 %-kal emelkednek. Az öregségi nyugdíjakkal egy kalap alá tartozik a bányásznyugdíj, a korengedményes nyugdíj, a művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíja és a polgármesterek öregségi nyugdíja, közszolgálati járadéka.

A mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékban, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékában, valamint a baleseti járadékban részesülők ellátásai szintén 3,1 %-os mértékben emelkednek. Aki saját jogú nyugdíjban és özvegyi nyugdíjban is részesül, mindkét ellátása 3,1 %-kal emelt összegben kerül folyósításra (olyan esetben, amikor a két ellátást együttfolyósítási összeghatárban folyósítják - mert ez az érintett számára kedvezőbb- akkor ez az összeghatár január 1-jétől 66.980 forintra emelkedik).

A nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások január hónapban nem emelkednek. A 2009-ben megállapításra kerülő öregségi teljes nyugdíj, a rokkantsági nyugdíj, a baleseti rokkantsági nyugdíj és az árvaellátás legkisebb összege 2009. január 1-jétől nem emelkedik.

A három évvel ezelőtt elkezdődött nyugdíjakat érintő korrekciós intézkedések fokozatosan megvalósuló végrehajtása keretében a 2009-ben esedékes emelésre január helyett csak szeptemberben kerül sor. Az ellátások emeléséről a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalból gondoskodik, az érintett nyugdíjasoknak nem kell külön kérelmet benyújtani.

Címkék: